21 září 2014

KONFITOVANÝ BŮČEK A HOVĚZÍ HRUDÍ



Vegetariáni a dietáři teď vůbec nečtěte, prosím.
Poslední recept z mojí oslavy je totiž kalorická bomba dlouze konfitovaná v sádle :-)
No dobře, aby bylo i něco libovějšího, na poslední chvíli jsem koupila i hovězí hrudí.
Konfitování je úprava masa, která dříve sloužila ke konzervaci.
Spočívá ve velmi pomalé, několikahodinové tepelné úpravě, kdy se maso dusí ve vlastní šťávě a navíc ještě zalité tukem.

18 září 2014

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S KARAMELEM A VLAŠSKÝMI OŘECHY


Upéct čokokaramelové muffiny jsem dostala tak trochu za úkol. 
Několikrát jsme si totiž s kamarádkami v práci koupily tyhle čokoládové muffiny
a vždycky si řikaly, ty přece musí jít upéct doma :-)
Tak už jen udělat karamel, do vyzkoušeného receptu na těsto přidat pár dalších ingrediencí a recept na muffiny je tady!

15 září 2014

KUŘECÍ PAŠTIKA

Jak jste se již mohli dočíst na Facebookových stránkách Bistra , o víkendu jsem připravovala pohoštění na party a o několik receptů, vyzkoušených a hosty oblíbených se s Vámi podělím. Jenom jsem úplně nedomyslela fotografie jídel a fotila je až těsně před tím, než jsem je podávala na stůl. Na fotografie jsem tak měla doslova pár vteřin. Za chvíli už nebylo moc co fotit. No, i to je důkaz, že určitě stojí za vyzkoušení :-)
Jako první jsem se rozhodla pro recept na paštiku. Lepší je, připravit ji den předem. Krásně se v ní rozleží všechny chutě a navíc bude mít dostatek času na ztuhnutí.

08 září 2014

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU DROBENKOU A MANDLEMI




Další švestkový koláč. 
No jo, takhle na podzim je přece švestek všude plno a tak se hodí mít v zásobě pár švestkových receptů.
Musím říct, že následující recept je asi jeden z nejstarších receptů co mám a hlavně je to taky asi nejjednodušší recept co mám :-)

04 září 2014

ŠPALDOVO-ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB





Poslední dva roky jsem docela propadla domácímu pečení kváskového chleba.
Je to totiž už známá věc, že se mu sebelepší kupovaný chléb nevyrovná.
Také už se u nás doma dost lidí ,nakazilo´ a odcházeli od nás se skleničkou kvásku.

03 září 2014

27 srpna 2014

RAJČATOVÁ OMÁČKA



Tuhle rajčatovou omáčku na těstoviny si můžete připravit buď v malém množství čerstvou (na 4 porce vydělte recept 5 = 1kg rajčat, 1mrkev atd...) nebo ve velkém množství v rajčatové sezóně a zavařit si jí do skleniček na zimu. 

25 srpna 2014

CIABATTA S OLIVAMI A TYMIÁNEM


Ciabatta je italský bílý chléb, který se peče z hladké mouky. Do těsta se často přidávají
další ingredience a tak z jednoho základního receptu na těsto můžete mít pokaždé jinou chuť ciabatty.
Nejčastěji se do těsta přidávají černé nebo zelené olivy a sušená rajčata. 
Z koření tymián, bazalka nebo rozmarýn.
A nejlepší je čerstvě upečená, ještě trochu teplá.

19 srpna 2014

APPLE PIE - AMERICKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ


 U nás doma je nejvíc nejoblíbenější moučník jablečný štrůdl. Když jsem poprvé upekla tento jablečný koláč, okamžitě se oblíbeností zařadil vedle štrůdlu :-)

13 srpna 2014

KYSELÉ KUKUŘIČKY


Nejvyšší čas zavařit kyselé kukuřičky.
I když na Vysočině jsou právě teď tak akorát - 10cm velké, nevím jestli jinde už nebudou moc přerostlé.
Ale recept sem stejně dám. Jsou totiž boží!
Jsou křupavější než nakládané okurky a strašně dobře se hodí třeba k domácí paštice (ta bude někdy příště:-)
Uvedené množství láku je na 4-5 skleniček (300ml).
Kukuřičky zvážené nemám, ale dělám to tak, že si prvně naplním sklenice a až pak si podle množství naplněných sklenic udělám lák.

12 srpna 2014

JEHNĚČÍ MEDAILONKY V BYLINKOVÉ MARINÁDĚ




Z jehněčího masa jsou na grilování asi nejdostupnější kotletky.
Já jsem použila jehněčí hřbet, který jsem vykostila a vznikly tak krásné medailonky. Porcí bylo pět, na váhu přibližně kilo. Pokud použijete kotletky s kostí, tak na pět porcí samozřejmě musíte mít masa na váhu trochu víc.
Bylinky můžete použít podle chuti a možností Vaší bylinkové zahrádky, ale rozmarýn s tymiánem se na jehněčí maso hodí vždycky.
 

31 července 2014

RED VELVET CUPCAKES


Máte rádi červenou řepu?
Jestli ano, čtěte dál.

Variant jak upéct Red Velvet je několik.
Už z názvu vyplývá, že potřebujeme červené těsto.
Jedna možnost je, použít do těsta červené barvivo.
Moje oblíbenější cesta je použít červenou řepu.
Těsto má díky ní červenou barvu a navíc jsou muffiny i krásně vláčné.

09 července 2014

KRÁLÍK SE SMETANOVOU OMÁČKOU



Králík na paprice, na česneku, se zelím, se špenátem, s knedlíkem...a co takhle zkusit králíka ve smetanové omáčce s dijonskou hořčicí a bílým vínem? 

21 června 2014

BEZINKOVÝ SIRUP




Každé jaro, když vykvete bez, dělám tenhle sirup.
Plním do čistých lahví, vypláchnutých horkou vodou.
Když se nevypije, vydrží určitě rok :-)