08 září 2015

CUKETOVÁ ČALAMÁDA NA TOPINKY

Cukety máme doma moc rádi. Ty malé jen tak do salátu nebo potřené olivovým olejem a česnekem a ogrilované. Středně velké do rizota, s těstovinami nebo plněné, ale co s těmi úpně největšími? Zkuste z nich udělat čalamádu na topinky!

Čalamádu můžete místo z cuket udělat třeba i z patizónů, kterých bývá také velká úroda (ty větší nezapomeňte předem oloupat) nebo cukety a patizóny namíchejte. Já jsem letos použila křížence dýní a cuket, které se nám urodily na zahrádce.

Ingredience:
1300g cuket 
5 větších cibulí
250g cherry rajčat
10 stroužků česneku
2 lžíce vinného octa
400g (1 plechovka) sekaných rajčat
500g rajčatové passaty
2 chilli papričky (nebo podle chuti)
3 lžičky soli
olivový olej
čerstvě mletý pepř

Postup:
  • Cukety nastrouhejte na hrubším struhadle. Pokud máte cukety menší, můžete na nich nechat slupku, ale velké cukety s tuhou slupkou radši oloupejte. Pokud už mají velká semínka, před strouháním je vydlabejte.
  • Cibuli nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky, cherry rajčata překrájejte na půlky a chilli papričky nadrobno.
  • Na olivovém oleji začněte opékat cibuli. Když začne zlátnout přidejte plátky česneku a ještě minutu opékejte. Přidejte cukety a cherry rajčata a ještě chvilku opékejte, až zelenina začne pouštět šťávu. V tu chvíli přilijte passatu, sekaná rajčata, chilli papričku, přilijte vinný ocet a směs osolte.
  • Směs přendejte na plech dobře vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 45 minut, občas od krajů promíchejte.
  • Hotovou směs plňte do čistých, v horké vodě vyvařených sklenic. Zašroubujte, otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.
Směs je nejlepší na topinkách, vylepšit je můžete ještě plátkem opečené slaniny :)


Žádné komentáře :

Okomentovat