25 listopadu 2020

GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA

Recept jsme se Zdendou vymysleli v létě. Roky zpátky byl hlavní hvězdou našeho grilu hamburger. Letos ho nahradila žebra. Kolik marinád už jsme zkoušeli? No..hodně. Tuhle verzi marinády jsme letos sestavili z toho, co dům dal, je úplně strašně jednoduchá a tak dobrá, že jsme od té doby nezkusili jinou. Někdo musí mít vždy v lednici majonézu nebo tatarku,  nám v lednici nikdy nechybí dobrej kečup. Takže základ máme :)

Dnes vám přináším recept na perfektní grilovaná žebra, který jsem připravila ve spolupráci s obchodem grilcentrum .

Ingredience:

2 porce

1 kg vepřová masitá žebra


Nálev na vaření žeber:

4 litry vody

1 zarovnaná lžíce soli

8 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

1 bobkový list

1 mrkev

1 cibule

1 kousek celeru

3 lžíce octa


Marináda

6 lžic kečupu

4 lžíce sójové omáčky

2 lžíce worchesterové omáčky

4 stroužky česneku

chilli podle chuti a pálivosti kečupu


- druhý den do zbytku marinády přidat 1 lžičku medu

K podávání:

opečená kukuřice, zelenina , chléb...podle chuti

Postup:

  • Ze všeho nejdříve uvařte žebra. 
  • Do hrnce vlijte vodu, přidejte koření, sůl (stačí zarovnaná lžíce, sůl je i v marinádě) ocet a zeleninu pokrájenou na menší kousky. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Vznikne rychlý vývar, ve kterém se žebra zatáhnou a nepustí chuť a šťávu. Po patnácti minutách do vroucího vývaru vložte žebra a vařte doměkka. Většinou to trvá hodinu. Hotová žebra vyndejte z vývaru a nechte vychladnout.,
  • Připravte si marinádu. V hrnku smíchejte kečup, sójovou i worchesterovou omáčku, drcený česnek a podle chuti chilli. Marinádou potřete žebírka z obou stran a nechte přes noc marinovat. Zbytek marinády uložte do lednice. Druhý den rozehřejte zbytek marinády a přimíchejte k ní pořádnou lžičku medu. Žebra rozprostřete na plech a pečte na 200°C z každé strany 10-15 minut nebo na grilu na nepřímém ohni stejnou dobu. Během pečení občas potřete marinádou s medem.
  • Podávejte s grilovanou kukuřicí, chlebem, čerstvou nebo nakládanou zeleninou, podle toho, co máte nejradši. 


Žádné komentáře :

Okomentovat