21 září 2014

KONFITOVANÝ BŮČEK A HOVĚZÍ HRUDÍ



Vegetariáni a dietáři teď vůbec nečtěte, prosím.
Poslední recept z mojí oslavy je totiž kalorická bomba dlouze konfitovaná v sádle :-)
No dobře, aby bylo i něco libovějšího, na poslední chvíli jsem koupila i hovězí hrudí.
Konfitování je úprava masa, která dříve sloužila ke konzervaci.
Spočívá ve velmi pomalé, několikahodinové tepelné úpravě, kdy se maso dusí ve vlastní šťávě a navíc ještě zalité tukem.


A hned první otázka byla, konfitovat oba dva druhy masa dohromady?
Protože se při konfitování maso zalévá tukem, potřebovala jsem kousky masa do hrnce narovnat tak, aby mezi nimi bylo co nejméně místa, kde by sádlo zbytečně zateklo.
Poskládat se mi to podařilo do jednoho osmilitrového hrnce, takže bylo rozhodnuto a prase s krávou spolu strávili osm hodin v jednom hrnci.
I tak jsem na zalití 3kg masa potřebovala 1,5kg sádla.
Takže, míchám rozpouštějící se sádlo, přitom křoupu knackebrot a rajče...
Jdeme vařit :-) 


K množství - sepsala jsem všechno přesně tak, jak jsem to dělala, ale je jasné, že masa je hrozně moc. Takže ještě přidávám upřesnění, že uvedené množství je pro 20 lidí :-)
Ale zase jenom tohle by nestačilo, takže jestli chcete pohostit 20 lidí, připravte ještě jednu paštiku, marinovaného lososa (1kg), muffiny, chléb z dvojité dávky a
hodně zeleniny a k ní třeba nějaké dipy.
Ještě musím dodat, že bůček i hovězí jsem připravovala a podávala tence krájený zastudena, ale samozřejmě jde udělat i teplý s přílohou jako hlavní jídlo.


 
Ingredience:
2kg bůčku bez kosti - snažte se vybrat co nejlibovější
1kg hovězího hrudího bez kosti
6 bobkových listů
velká snítka rozmarýnu
velká snítka tymiánu
4 šalotky
2 paličky česneku
1,5kg sádla
sůl
pepř
drcený kmín

Postup:
Kůži na bůčku nařezejte do mřížky a maso osolte. Já jsem solila opravdu hodně a přesto nakonec maso moc slané nebylo, takže se toho nebojte.
Opepřete čerstvě mletým pepřem a posypte drceným kmínem.
Sůl a všechno koření do masa pořádně vetřete.
Stejně osolte a okořeňte i hovězí maso (jenom nenařezávat do mřížky :-).
Vyberte nádobu na pečení a zkuste do ní maso naskládat. 
Ideálně by kolem masa nemělo být moc prostoru, kam sádlo zbytečně zateče a 
vy ho kvůli tomu budete potřebovat o kilo víc.
Počítejte také s tím, že maso musí být potopené, takže nad naskládaným masem by v hrnci ještě měl být nějaký prostor na sádlo.
Začněte pomalu rozehřívat sádlo.
Kolem masa dejte snítky rozmarýnu, tymiánu, bobkové listy, šalotky a stroužky česneku.
Maso zalijte rozpuštěným sádlem tak, aby bylo celé potopené.
Přikryjte a dejte do trouby na 80°C na 8 hodin.
Celých 8 hodin si hrnce nemusíte vůbec všímat, takže konfitovat můžete v klidu třeba přes noc.
Hotové maso vyndejte ze sádla a na pánvi ho opečte ze všech stran,
aby mělo pěkně zlatou kůrčičku.
 Opečené kousky masa skládejte vedle sebe do pekáče a nechte vychladnout (nejlépe v lednici do druhého dne nebo aspoň pár hodin).
Maso krájejte na tenké plátky a podávejte s chlebem, hořčicí, kyselými okurkami nebo houbami...

Co se zbylým sádlem? Můžete přecedit a přelít do čistých lahví a používat například při přípravě guláše.
Co s konfitovaným česnekem? V případě, že budete zkoušet teplou verzi bůčku, bude se hodit při dochucení přílohy - kaše nebo špenátu.


Žádné komentáře :

Okomentovat