čtvrtek 4. září 2014

ŠPALDOVO-ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB





Poslední dva roky jsem docela propadla domácímu pečení kváskového chleba.
Je to totiž už známá věc, že se mu sebelepší kupovaný chléb nevyrovná.
Také už se u nás doma dost lidí ,nakazilo´ a odcházeli od nás se skleničkou kvásku.


Pokud nemáte kvásek vlastní ani nikoho známého v okolí, kdo by Vám kvásek dal, můžete se podívat na:
http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

Budete potřebovat ošatku na kynutí (hodí se i obyčejný košík na pečivo, kdo nemá ošatku). Někdo ošatku jenom vysypává moukou, já ji nejdřív vyložím čistou útěrkou a až pak vysypu moukou a těsto kyne zabalené v útěrce. 
Další důležitá věc je dostatečně velký hrnec, pekáč, prostě nádoba na pečení, která musí mít víko a hlavně musí být před pečením chleba pořádně rozpálená.
Při plánování času pečení počítejte s tím, že těsto kyne 12 hodin v míse a potom ještě 2 hodiny v ošatce. 

Ingredience:

300g špaldové hladké mouky
150g žitné chlebové mouky
300ml vlažné vody
50g kvásku
1 lžíce kmínu
10g soli

Postup:
V míse smíchejte špaldovou a žitnou mouku, přidejte kmín, sůl, kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu.
Uhněťte těsto, mísu přetáhněte fólií a nechte 12 hodin kynout (položené na lince, nedávám do lednice). 
Většinou těsto zadělávám večer, takže ho prostě nechám kynout přes noc.

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a natáhněte ho do čtverce,
který přeložte na třetiny směrem do středu. 
Vznikne obdelník a ten na delší straně znovu přeložte na třetiny do středu.  Takto opakujte 3x.
Při posledním překládání už vytvarujte bochník a dejte ho kynout do ošatky vyložené pomoučněnou útěrkou na 2 hodiny na teplé místo.

Troubu si rozpalte na 250°C a nechte v ní nahřát i nádobu (s poklicí) v které budete chleba péct. Do rozpálené nádoby vyklopte z ošatky vykynutý bochník. Přiklopte a dejte péct na 10min na 250°C.
Po 10 minutách teplotu stáhněte na 190°C, pokličku odklopte a chleba dopečte. Trvá to přibližně 30 minut. Upečený chléb poznáte podle poklepání na spodní stranu. 
Musí znít dutě.


8 komentářů :

  1. Výborný a jednoduchý recept! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím, patří tam špaldová hladká bílá nebo celozrnná mouka? A může se chleba jíst ten den, když se upeče? Např. ráno upeču, večer jím? Některé kváskové chleby musí uzrát do druhého dne...Děkuji Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Eliško!
      Používám špaldovou hladkou. Celozrnnou jsem nezkoušela. Chléb jíme v den pečení, ale nechám ho vychladnout na mřížce. Hlavně ho nekrájejte horký ;-) P.

      Vymazat
  3. Podle tohoto receptu jsem pekla chleba už 3x a vždy se povedl. Chuťově je vynikající a navíc nedá téměř žádnou práci, dá se upéct i když nemá člověk příliš moc času. Děkuji za super recept! Doma už jiný nechtějí :) Příště zkusím zaexperimentovat se semínky, tak snad to nebude na škodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za zprávu, to jsem ráda. Semínka určitě nebudou na škodu :-)

      Vymazat
  4. dobrý den. mohu dělat pouze ze špaldovy mouky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jen ze špaldové jsem kváskový chléb nezkoušela. I proto, že mám žitný kvásek a krmím ho žitnou moukou...Tak nemám se špaldovým žádnou zkušenost. Navíc žitná se do něj přidává právě pro aktivaci kvásku.

      Vymazat