04 září 2014

ŠPALDOVO-ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB





Poslední dva roky jsem docela propadla domácímu pečení kváskového chleba.
Je to totiž už známá věc, že se mu sebelepší kupovaný chléb nevyrovná.
Také už se u nás doma dost lidí ,nakazilo´ a odcházeli od nás se skleničkou kvásku.


Pokud nemáte kvásek vlastní ani nikoho známého v okolí, kdo by Vám kvásek dal, můžete se podívat na:
http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

Budete potřebovat ošatku na kynutí (hodí se i obyčejný košík na pečivo, kdo nemá ošatku). Někdo ošatku jenom vysypává moukou, já ji nejdřív vyložím čistou útěrkou a až pak vysypu moukou a těsto kyne zabalené v útěrce. 
Další důležitá věc je dostatečně velký hrnec, pekáč, prostě nádoba na pečení, která musí mít víko a hlavně musí být před pečením chleba pořádně rozpálená.
Při plánování času pečení počítejte s tím, že těsto kyne 12 hodin v míse a potom ještě 2 hodiny v ošatce. 

Ingredience:

300g špaldové hladké mouky
150g žitné chlebové mouky
300ml vlažné vody
50g kvásku
1 lžíce kmínu
10g soli

Postup:
V míse smíchejte špaldovou a žitnou mouku, přidejte kmín, sůl, kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu.
Uhněťte těsto, mísu přetáhněte fólií a nechte 12 hodin kynout (položené na lince, nedávám do lednice). 
Většinou těsto zadělávám večer, takže ho prostě nechám kynout přes noc.

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a natáhněte ho do čtverce,
který přeložte na třetiny směrem do středu. 
Vznikne obdelník a ten na delší straně znovu přeložte na třetiny do středu.  Takto opakujte 3x.
Při posledním překládání už vytvarujte bochník a dejte ho kynout do ošatky vyložené pomoučněnou útěrkou na 2 hodiny na teplé místo.

Troubu si rozpalte na 250°C a nechte v ní nahřát i nádobu (s poklicí) v které budete chleba péct. Do rozpálené nádoby vyklopte z ošatky vykynutý bochník. Přiklopte a dejte péct na 10min na 250°C.
Po 10 minutách teplotu stáhněte na 190°C, pokličku odklopte a chleba dopečte. Trvá to přibližně 30 minut. Upečený chléb poznáte podle poklepání na spodní stranu. 
Musí znít dutě.


32 komentářů :

  1. Prosím, patří tam špaldová hladká bílá nebo celozrnná mouka? A může se chleba jíst ten den, když se upeče? Např. ráno upeču, večer jím? Některé kváskové chleby musí uzrát do druhého dne...Děkuji Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Eliško!
      Používám špaldovou hladkou. Celozrnnou jsem nezkoušela. Chléb jíme v den pečení, ale nechám ho vychladnout na mřížce. Hlavně ho nekrájejte horký ;-) P.

      Vymazat
  2. Podle tohoto receptu jsem pekla chleba už 3x a vždy se povedl. Chuťově je vynikající a navíc nedá téměř žádnou práci, dá se upéct i když nemá člověk příliš moc času. Děkuji za super recept! Doma už jiný nechtějí :) Příště zkusím zaexperimentovat se semínky, tak snad to nebude na škodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za zprávu, to jsem ráda. Semínka určitě nebudou na škodu :-)

      Vymazat
  3. dobrý den. mohu dělat pouze ze špaldovy mouky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jen ze špaldové jsem kváskový chléb nezkoušela. I proto, že mám žitný kvásek a krmím ho žitnou moukou...Tak nemám se špaldovým žádnou zkušenost. Navíc žitná se do něj přidává právě pro aktivaci kvásku.

      Vymazat
  4. Dobry den,
    nevim,kde se stala chyba,ale za me to tedy vubec neslo.Testo vykynulo,ake bylo strasne ridke,neslo s nim pracovat,z osatky neslo vyklepnout i po silnem vysypani,navic byl bochnik maly,te mouky mi prijde malo...za me proste recept nefunguje.Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, také nevím, kde se stala chyba (viz komenty výše, podle receptu ho peklo už více lidí s úspěchem). Nevím jestli jste zkoušela jen jednou, ale jak vidíte tak do ošatky by se mi už víc těsta nevešlo a to není úplně malá :) Pokud máte nějakou hodně velkou ošatku, tak to chce třeba i zdvojnásobit těsto, i když to už by byl obr chleba z 900 g mouky! Těsto je po vykynutí a vyklopení na pomoučněnou plochu řidší, ale postupným překládáním dostane perfektní nelepivou konzistenci. Ošatku vždy vykládám pomoučněnou útěrkou pro lepší vyklopení. Ale pokud bylo úplně všechno špatně jak píšete, zkusila bych jiný recept a třeba se povede :)

      Vymazat
    2. Dobrý deň,
      ja som podobný piekla so sušenými kvasnicami-dávala som len 1/2 mocca lyžičky a vždy sa mi vydaril. Tento s kváskom som robila už 3x a kombinovala som ražnú múku celozrnnú so pšeničnou chlebovou, aj špaldovú celozrnnú so špaldovou hladkou a vždy sa vydaril super. Posledný som robila zo 150g celozrnnej ražnej a 300g pšeničnej hladkej T650 + 1 malý uvarený nastrúhaný zemiak, kvások len 40g a ten bol najlepší. S cestom sa výborne pracuje, je skôr tuhšie, ale po vykysnutí (12-18 hod.) sa dá krásne prekladať a v ošatke mi vykysne krásne - podľa okolitej teploty 2-2,5 hod. Ďakujem za úžasný recept, jednoduchší a kratší na spracovanie ako s rozkvasom. Ušetrím čas. Ešte raz ďakujem. Daniela

      Vymazat
  5. Dobry den,
    tak jsem tomu dala druhy pokus a je stejna katastrofa,jako ten prvni.Testo nenakynulo,z osatky neslo ven i po silnem vysypani moukou.Dle me jsou proste vahove pomery mouky a kvasku spatne.Radeji se vratim k vyzkousenym receptum,ktere mi funguji.
    Terka

    OdpovědětVymazat
  6. Jinak osatka byla kulata,klasicka velikost a testo po nakynuti bylo tak do pulky.Dokonce jsem vyzkousela i jiny kvasek a presto to neslo.Vyzkousela jsem tu hroudu upect,ale vzniknul mini chleba,rozhodne ne klasicka velikost,na kterou jsem z jinych receptu zvykla.A pohled na tu hroudu misto chleba,bych plakala �� T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, já už fakt nevím co napsat. X lidí tyto poměry používá a chléb podle toho upečou krásný. Pokud podle toho receptu chléb neupečete tak nemůžete napsat, že jsou špatně poměry, když to ostatním jde. Nejlepší bude použít ten váš osvědčený recept (jak píšete). Fakt nevím proč máte tak málo těsta, které vůbec nevykyne, když ostatní mají plnou nakynutou ošatku, nevím...

      Vymazat
    2. Dobrý den. Ja chleba peču poměrně často, váš recept jsem ještě nezkoušela, ale chystám se na něj. Často lidi mívají problém, protože mají špatný kvásek. U kamarádky jsme se nakonec dopracovaly k tomu, že ona kvásek nekrmila, tudíž těsto nemělo jak kynout. Někdy mívají lidé problém v tom, že málo propracují těsto nebo nechávají chléb kynout příliš dlouho a kvásek uhyne ve vlastních plánech, protože je v něm málo vzduchu a kvásek tehdy umře. Vždy bych hledala chybu v kvásku, ne v receptu jak někdo píše. Už se těším až váš recept vyzkouším. Pěkný den :))

      Vymazat
    3. Dobrý den, děkuju za komentář :) Přesně jak píšete a mně se to stalo nedávno. Kvásek po nakrmení bublal jak blázen (takže jsem neměla podezření, že by byl špatný), ale najednou se mi chleba nedařil. Nakonec jsem si poprosila v pekárně o nový kvásek a všechno zase začalo fungovat:) Ještě mě napadá špatná velikost ošatky. Ze 450 g mouky ten chleba není žádný obr, spíš taková běžná velikost, ale jestli paní (komentář výše) přišlo, že bylo těsta málo tak třeba použila ošatku na velký bochník. Tak ať se chleba povede, já už jsem podle tohoto receptu nepekla několik let, ale znám několik lidí, kteří podle něj pečou chleba pravidelně. Hezký den :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, peču ho každý týden a vždycky dopadl výborně. A vím o dalších 4 lidech, co ho taky podle receptu pečou a taky jim krásně vychází :-) Já si myslím, že pani Tereza asi moc neumí péct nebo uhníst těsto :-D Jen jestli jí všechno co upeče nevychází stejně katastroficky a svádí to na špatné poměry :-) Tohle je super chleba! Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, Pvlíno. Chleba jsem pekla dvakrát, výborný! Jen mám dotaz ke kvásku - když dělám klasicky s rozkvasem, vždy si nechám lžíci na rozkvasu na další pečení. Jak to děláte Vy? Já jsem měla zásobu, tak nebyl zatím problém ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, protože jsem nikdy chleba nepekla moc pravidelně, v lednici jsem vždycky měla sklenici s větším množstvím kvásku, který jsem dokrmovala a odebírala jsem jen trochu na pečení. Takže stejně jako Vy :)

      Vymazat
  9. Naprosto geniální recept, funguje i bez sáhodlouhého hnětení (vařečkou asi 2 minuty) a výsledek strčí do kapsy kdejaký chleba z obchodu!

    OdpovědětVymazat
  10. Odpovědi
    1. Tak přesně jsem to nikdy neměřila, ale aby placka z těsta mělo cca 1,5-2 cm na výšku :-)

      Vymazat
  11. Ještě nějak nechapu, jak překládat. Poprvně na třetiny chápu. A pak zase roztáhnout na čtverec a přeložit? A co když bude těsto moc řídké a nepůjde natáhnout? Díky za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zase roztáhnout. Tohle těsto není řídké a s pomoučněním to jde dobře. Jinak já teď právě už dělám víc hydratované chleby a místo překládání na pracovní ploše je vytahuju a překládám rovnou v míse, protože jsou hodně řídké. Musím tenhle recept zase někdy zkusit, je to tady opravdu oblíbený recept, tak doufám, že se vám podaří :-)

      Vymazat
  12. Dobrý den, musím chléb péct v hrnci. Nestačí rozpálený plech? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkuste to a uvidíte. Já občas peču jen na plechu, ale hrnec by měl být lepší kvůli vytvoření vlhkosti. Když peču jen na plechu tak chleba před vložením do trouby postříkám vodou.

      Vymazat
  13. Dobrý den, děkuji moc za skvělý, jednoduchý, recept! Chleb je jemny, nadychany, proste vyborny..Komu se nepodařil, zřejmě děla někde chybu, možná špatný kvasek. Nestihala jsem, kynul o hodinu déle nez mel a pekla jsem na rozpáleném plechu bez vody.. stejne výtečný!! Diky!! Pavlína

    OdpovědětVymazat
  14. Super, moc děkuji za komentář a sem ráda, že se podařli

    OdpovědětVymazat