21 května 2021

VĚNEČKY S PUDINKOVÝM KRÉMEM


Já pořád říkám, že není nad tradiční dezerty. Ať upeču cokoli, tak buchty, koláče, štafetky nebo třeba věnečky vždycky vzbudí největší nadšení :)

Ingredience:

na cca 20-22 věnečků

Těsto:

135 g mléka (polotučné)

120 g vody

100 g másla

12 g cukru krupice

200 g hladké mouky

280 g vajec (přibližně to je 6 kousků velikosti M)

špetka soli


Krém:

250 ml mléka

1 vanilkový pudink

50 g cukru moučka (nebo podle chuti)

150 g másla (ideálně už změklého)

1 lžíce rumu tuzemáku

vanilka, vanilková esence nebo pasta (lze vynechat)


Postup:

Těsto:

  • V kastrolku střední velikosti smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Nechte máslo postupně se rozpustit a celou směs přiveďte k varu. V tu chvíli přisypte mouku a za stálého míchání nechte těsto asi 1 minutu odpařovat, až se začne odlepovat od stěn hrnce.
  • Těsto přendejte do mísy od robota a za pomalého promíchávání nechte vystydnout. Pokud nemáte robota, pomalé občasné promíchávání provádějte v hrnci vařečkou. Do vychladlého těsta pořádně zašlehejte vejce. Hmota se musí dobře spojit a konzistence být lepivá, krémová.
  • Na pečící papír vystřižený do velikosti plechu na pečení si pomocí skleničky nakreslete kroužky Já používám průměr 7 cm, ale věnečky dělám dovnitř kroužku a nepřetahuji, takže výsledný věneček po nafouknutí má kolem těch 7cm. Pečící papír otočte pokreslenou stranou dolů, ať se fix neobtiskne na věnečky.
  • Připravte si cukrářský sáček s nepříliš uzavřenou, výrazně zubatou špičkou a sáček naplňte těstem.
  • Na pečící papír těstem tvořte kroužky. Toto množství těsta vychází na 20-22 věnečků o průměru okolo 6 cm vykroužených 3-4 kroužky těsta. Špatně se to odhaduje, protože každý na sáček jinak tlačí a jinou rychlostí tvoří kroužky = každý vytlačí ze sáčku jiné množství těsta. Chce to zkusit a najít si grif.
  • Troubu vyhřejte na 220°C. Po vyhřátí stáhněte na 180°C a plech s věnečky vložte dovnitř. Důležité je, troubu během pečení nikdy neotvírat, protože věnečky spadnou. Pečte 20 minut nebo podle vlastní trouby do zlaté barvy. Mám vyzkoušeno, že ideální je upéct je do lehce opečena (jako na fotkách), protože světlé věnečky mi párkrát po upečení také trochu spadly, ale tyhle vypečenější nikdy.
  • Nechte vychladnout na mřížce a krájejte až po vychladnutí.
Krém:
  • Mléko si rozmíchejte s pudinkem a přidejte cukr. Uvařte pudink, který nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Aby pudink na povrchu neoschnul, přikryjte ho fresh folií.
  • Do vychladlého pudinku přidejte máslo a rum a společně vyšlehejte. Začínám na pomalejších otáčkách a nakonec krém pořádně vyšlehám, ať je nadýchanější, i když je z pudinku a másla.
Nakonec:
  • Věnečky zubatým nožem rozpulte a do cukrářského sáčku se stejnou špičkou, kterou jste použili na těsto, si připravte krém. Já si vždy rozřežu úplně všechny věnečky a vyskládám vedle sebe. Mám potom přehled, kolik ještě naplnit věnečků a kolik krému mi na to zbývá. Ale většinou nad každým věnečkem dvakrát pomalu zakroužím krémem.
  • Naplněné věnečky nechte pár hodin odpočinout, krémem zvláční a chutě se propojí. Před podáváním nezapomeňte pocukrovat, věnečky nejsou nijak extrémně sladké a s pocukrováním se počítá :)











Žádné komentáře :

Okomentovat