08 září 2014

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU DROBENKOU A MANDLEMI




Další švestkový koláč. 
No jo, takhle na podzim je přece švestek všude plno a tak se hodí mít v zásobě pár švestkových receptů.
Musím říct, že následující recept je asi jeden z nejstarších receptů co mám a hlavně je to taky asi nejjednodušší recept co mám :-)

Začnete bílým jogurtem a tím samým kelímkem odměřujete další ingredience.
Mouku můžete použít i bílou pšeničnou, potom bude těsto nakynutější, ale verze se špaldovou je nejlepší.  


Pšenice špalda je stará nešlechtěná pšenice, která si tak zachovala mnoho důležitých a cenných látek.
Obsahuje vysoký podíl bílkovin, sacharidy, minerály - hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny - především skupiny B, kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol.
Navíc má výbornou oříškovou chuť.




Ingredience:
Na koláčovou formu s průměrem 25cm

1 bílý jogurt
1,5 kelímku špaldové mouky
0,5 kelímku třtinového cukru
1 vajíčko
půl sáčku prášku do pečiva
vypeckované a přepůlené švestky

Na drobenku:
máslo, třtinový cukr, špaldovou mouku a lžičku skořice
hrst mandlových plátků na posypání

Postup:
Do mísy vyklopte z kelímku jogurt a přidejte všechny ostatní ingredience, špaldovou mouku, třtinový cukr, vajíčko a prášek do pečiva.
Umíchejte těsto, které vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy.
Přidejte na čtvrtky nakrájené švestky a celý koláč posypte drobenkou z másla, třtinového cukru, špaldové mouky a lžičky skořice.
Nakonec povrch koláče posypte plátky mandlí.
Pečte na 180°C přibližně 30 minut.



Žádné komentáře :

Okomentovat