15 září 2014

KUŘECÍ PAŠTIKA

Jak jste se již mohli dočíst na Facebookových stránkách Bistra , o víkendu jsem připravovala pohoštění na party a o několik receptů, vyzkoušených a hosty oblíbených se s Vámi podělím. Jenom jsem úplně nedomyslela fotografie jídel a fotila je až těsně před tím, než jsem je podávala na stůl. Na fotografie jsem tak měla doslova pár vteřin. Za chvíli už nebylo moc co fotit. No, i to je důkaz, že určitě stojí za vyzkoušení :-)
Jako první jsem se rozhodla pro recept na paštiku. Lepší je, připravit ji den předem. Krásně se v ní rozleží všechny chutě a navíc bude mít dostatek času na ztuhnutí.



Ingredience:
800g kuřecích jater
1 šalotka
3 stroužky česneku
pár čerstvých snítek tymiánu
80ml červeného vína
150g másla
80ml smetany na vaření
olivový olej + lžíce másla na opečení jater
sůl
pepř
+ marmeláda, nejlépe z černého rybízu

Jako první připravuji horní vrsvu paštiky z černorybízové zavařeniny. Tady záleží na konzistenci zavařeniny. Já používám svojí vlastní. Některý rok je sama o sobě tužší a někdy zase tekutější. Na paštiku musí pevně držet tvar, proto dám dostatečné množství marmelády do kastrolku (množství záleží na velikosti formy, použijte tolik aby ve formě vznikla vrstva vysoká asi půl centimetru) a přidám jeden plátek namočené želatiny a rozmíchám. Paštikovou formu vyložte potravinovou folií (pomůže při vyklápění paštiky) a na dno nalijte vrstvu rozpuštěné marmelády. Dejte do lednice ztuhnout a mezitím začněte s přípravou paštiky. 

Postup:
Játra omyjte, očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky. 
Rozpusťte olivový olej se lžící másla a začněte opékat najemno nakrájenou šalotku a nakrájený česnek. Opékejte asi 2 minuty a přidejte játra a tymián.
Opékejte další minutu, stačí aby se na povrchu zatáhla.
Na pánev vlijte víno a počkejte, až se za pár minut všechna tekutina odpaří.
Játra přendejte do mixéru, přidejte 150g másla, smetanu a rozmixujte.
Vzniklou směs podle chuti osolte a opepřete a propasírujte přes jemné sítko nebo pasírovací cedník.
Nakonec paštiku přendejte do formy s vychladlým a ztuhlým černorybízovým želé, povrch uhlaďte, přetáhněte folií a nechte do druhého dne vychladnout a ztuhnout v ledničce.
Krájejte na plátky a podávejte s chlebem nebo bagetou a nakládanými kyselými houbami.


Žádné komentáře :

Okomentovat