08 října 2015

DÝŇOVÝ PERNÍK


...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo :)

A teď od začátku:

Ingredience:
230 g špaldové mouky
200 g nastrouhané dýně hokkaidó
100 g tekutého medu
2 vejce
130 g rozpuštěného másla
100g vlašských ořechů
1 prášek do pečiva

Těsto ještě můžete vylepšit 1 lžící kakaa

Perníkové koření:
1 lžička skořice
5 hřebíčků
3 kuličky nového koření
půlka badyánu

Krém:
200 g Mascarpone
200 g tvarohu z vaničky
(prostě jeden a jeden kelímek)
2 lžíce cukru
půlka vanilkového lusku (nebo lžíce vanilkového extraktu)

Protože je některý tvaroh sušší a některý zase hodně řídký, podle potřeby do krému přidejte mléko. Pokud použijete tvaroh z vaničky, konzistence bude nejspíše ideální. Pokud použijete tvaroh, který je balený jako máslo, budete asi muset krém naředit troškou mléka. Asi tak 50ml bude stačit.

Postup:
  • Začněte perníkovým kořením. Ve hmoždíři všechno koření utlučte na jemný prášek a přidejte lžičku skořice.
  • Připravte si dvě mísy. Do jedné vsypte mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Dobře promíchejte. Do druhé nastrouhejte dýni (na hrubší nudličky) a přidejte vejce. V hrníčku rozpusťte máslo. Pokud váš med není úplně tekutý, přidejte ho k rozpuštěnému teplému máslu a promíchejte, ať se med v teple rozpustí. Vlijte do mísy k dýni a směs promíchejte.
  • K dýňové směsi přisypte moučnou směs, nasekané ořechy a umíchejte těsto.
  • Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Já perník pekla v nízké koláčové formě asi 20 minut. Pokud ho nalijete do vyšší formy, doba pečení se prodlouží. Zkoušejte špejlí. Hotový perník nechte vychladnout.
  • Mezitím co chladne si připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a přidejte vyškrabaná semínka z půlky vanilkového lusku.
  • Vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo :)
UŽIJTE SI KRÁSNÝ PODZIM !!!

5 komentářů :

  1. Odskúšané...zjedené...výborné ! Na makrónky si ešte netrúfam. Pekný deň

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za zprávu, to mám radost, že perník chutnal ;-) A makronky? Já je měla na blogu připravené rok. Ten recept je vážně dobře vyzkoušený, ale makronky si každý stejně musí vychytat na vlastní troubě. Perník je jistota ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem ho upekla v upravené verzi, tj. bez lepku, mléka a vajec, a je naprosto vynikající. S šípkovou marmeládou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že se vám ho povedlo takhle upravit podle vašich potřeb a že se povedl ;-)

      Vymazat