středa 18. června 2014

VELIKONOČNÍ MAZANEC



Ingredience:
230g hladké mouky
100g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115ml vlažného mléka
60g cukru
8g vanilkového cukru 
70g změklého másla
4g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30g hrozinek(přes noc namočených do rumu)
35g nasekaných mandlí
mandlové lupínky na posypání
vajíčko na potření


Postup:
Zaděláme na omládek:
Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3mléka a rozdrobíme droždí.
Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko.
Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní ingredience (cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce),
dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Nakonec vmícháme hrozinky a mandle.
Těsto necháme 30 minut odpočinout.

Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout.
Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Nakonec ho nahoře natřihneme do kříže.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 40-50 minut.




Recept z kuchařky Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka


Žádné komentáře :

Okomentovat