pondělí 12. října 2015

KULAJDA



Letos sice houby moc nerostou, ale kulajda má tu výhodu, že stačí najít pár kousků a už si na ní můžete pochutnat. O víkendu jsme byli v lese, takže tady mám dneska první letošní lesní houbový recept, českou klasiku kulajdu.


Ingredience:
4 porce
1,2l kuřecího vývaru
3 lžíce másla
3lžíce hladké mouky (kdo nesmí, použije rýžovou)
300g brambor
150 - 200g lišek nebo směsi lesních hub
250ml smetany (31%)
2 lžíce krupicového cukru
2-3 lžíce octa
svazek čerstvého kopru
sůl, pepř
4 vejce



Postup:
  • Z másla a mouky si připravte světlou jíšku.
  • Zalijte jí vývarem, pomalu, po částech a vždy metličkou dobře rozmíchejte. Osolte, opepřete a přidejte brambory nakrájené na kostičky.
  • Očištěné a pokrájené houby opečte na másle dozlatova, přidejte do polévky a vařte dokud brambory i houby nezměknou. Přidejte i vejce. Já to dělám tak, že si vajíčka lehce rozkvrdlám v hrnku ( lehce = vidličkou trochu spojit bílky a žloutky, úplně dokonale nepromíchávám). Z hrnku potom pomalu vliju vejce do polévky a míchám. 
  • Po zavaření vajec vmíchejte smetanu a dochuťte cukrem a solí. Já si vždycky odeberu naběračku polévky a do ní pomalu vmíchám ocet. Pro jistotu, aby se celá polévka nesrazila. Kdyby se to stalo, srazí se jen takhle malá část :) Takto okyselenou část pomaličku, po částech vrátím do hrnce s polévkou a pak už jenom dochutím cukrem a nakonec vmíchám i najemno pokrájený kopr.



Žádné komentáře :

Okomentovat