středa 27. srpna 2014

RAJČATOVÁ OMÁČKA



Tuhle rajčatovou omáčku na těstoviny si můžete připravit buď v malém množství čerstvou (na 4 porce vydělte recept 5 = 1kg rajčat, 1mrkev atd...) nebo ve velkém množství v rajčatové sezóně a zavařit si jí do skleniček na zimu. 

Vlastně se ani v pravém slova smyslu nezavařuje. Stačí jí dát horkou do čistých sklenic a ty obrátit dnem vzhůru. Dělám to tak pokaždé a ještě se mi nestalo, že by se jediná zkazila. Takže mám vyzkoušeno, že takto vydrží minimálně půl roku. Rajčata můžete nechat se slupkou a po dovaření omáčky propasírovat nebo hned na začátku spařit a sloupat, ale vzhledem k množství raději nechávám a pasíruji. Také se Vám určitě bude hodit informace, že na omáčku z pěti kil rajčat potřebujete osmilitrový hrnec a nakonec Vám zbyde asi 6 litrů omáčky.


Ingredience:

5kg rajčat
3 střední cibule
5 mrkví
5 stonků řapíkatého celeru
10 lžic olivového oleje
5 velkých hrstí bazalky
200g másla
2 lžíce soli

Postup:
Rajčata, celer, mrkev i cibuli nakrájejte.
Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a chvíli restujte.
Přidejte rajčata, osolte a vařte asi 45 minut.
Po 45 minutách propasírujte, vraťte na vařič a přidejte máslo. Po rozpuštění másla už jenom přidejte najemno nasekanou balzalku a plňte do čistých sklenic.
Do vychladnutí nechte sklenice obrácené dnem vzhůru.

4.2.2015 si takhle prohlížím staré fotky a našla jsem přípravu rajčatové omáčky z léta 2012.
Takhle jsem si to tenkrát pěkně zdokumentovala i když jsem ještě vůbec netušila, že někdy budu mít  vlastní blog :)


2 komentáře :

  1. Prave jsem dodelala, diky moc za recept...chutna vyborne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nad čerstvá rajčátka :), v zimě se bude hodit. A mám radost, že chutná :-)

      Vymazat