sobota 3. ledna 2015

HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ S BRAMBOROVO-DÝŇOVOU KAŠÍ


Hovězí líčka na víně připravuji nejčastěji při nějaké slavnostnější události, když se nás doma sejde víc.
Kaši dělám z  brambor a hokkaidó dýně. Nejen, že má kaše krásně oranžovou barvu, ale je i chuťově výraznější a k líčkům se perfektně hodí.
Pokud se Vám zrovna nechce dělat líčka, doporučuji kaši zkusit třeba k pečenému vepřovému masu. Nebo ji zkusit jen tak, ale zkusit :)

Základ dělám vždy stejně, akorát občas vyměním řapíkatý celer za obyčejný a naopak. Podle toho, co zrovna mám v lednici :) Nakonec omáčku propasíruji - většinou, když do ní dám obyčejný celer, nebo nechám s kousky zeleniny - když použiji řapíkatý celer. Pasírovat můžete podle chuti oba druhy celeru. Zelenina omáčku krásně zahustí bez použití mouky.

Ingredience
na 5 porcí
1,3 kg hovězích líček
3 větší mrkve
2 řapíky celeru nebo kousek (cca 120g) obyčejného celeru
1 větší cibule
1 snítka rozmarýnu
pár snítek tymiánu
3 bobkové listy
0,7l červeného vína
0,5l hovězího vývaru
sůl, pepř

Postup:
Ze všeho nejdříve si očistěte líčka od blan, které mají na povrchu.
Podle velikosti kousků líček je i můžete pokrájet na porce. Ne na kostky, ale na přiblížně stejně velké kusy masa, které tak budete servírovat na talíř. To píšu proto, že většinou jsou kousky líček různě velké, třeba jeden obr kus a dva menší a vždy se snažím aby v hrnci byly všechny kusy masa stejně velké.

Nakrájejte cibuli na kostičky a mrkev i celer na kolečka.
V hrnci začněte na troše oleje opékat mrkev, celer a po pár minutách přihoďte i cibuli.
Když začně cibule zlátnout je čas přidat líčka. Nechte je z obou stran zatáhnout, přidejte bylinky a všechno to zalijte červeným vínem a vývarem tak, aby bylo maso skoro potopené. Záleží i na velikosti hrnce, kolik vína a vývaru budete nakonec potřebovat.

Vínem maso zalévám vždy jenom na začátku a nechávám pod pokličkou
3 hodiny dusit, pomalu na co nejmenší plamen.
Po třech hodinách maso drží tvar, ale líčka se doslova rozplývají na jazyku.

Pokud by ke konci bylo potřeba ještě maso podlít, použijte radši trochu vývaru. Víno se musí dobře vyvařit a když ho přilijete ko konci, už to nestihne a bylo by z jídla hodně cítit.

Než se maso dodělá, připravte si kaši:

Ingredience:
500 g brambor
500 g dýně hokkaidó
100 ml horkého mléka
50 - 100 g másla 
sůl

Postup:
Brambory si oloupejte, pokrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody.

Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semínka, oloupejte a také pokrájejte na měsíčky.
Hokkaidó dýně se normálně loupat nemusí, ale na kaši je lepší ji oloupat aby byla krásně hladká.

Nakrájenou dýni dejte upéct na 180°C přibližně 10-15 minut (zkoušela jsem ji i vařit, ale nasákne hodně vody, pečená je prostě lepší)

Měkké brambory sceďte, přidejte k nim pečenou dýni, máslo a nakonec pomalu vlévejte teplé mléko. Ochutnejte a případně dosolte.

Zkuste líčka, zda jsou měkká a pokud ano, vyndejte je z hrnce a celou omáčku propasírujte pasírovačem nebo přes cedník.

A můžete nandávat na talíře, dobrou chuť :)


Barva opékané zeleniny:






Žádné komentáře :

Okomentovat