14 ledna 2015

BORŠČ


V zimě se na blogu budou množit husté polévky, které vystačí místo oběda nebo večeře.
Boršč je naše oblíbená polévka, která je ale trochu delší na přípravu. 
Proto jí dělám zásadně v obřím množství, ale stejně se hned sní :)

Ingredience:
na 5l polévky

350g hovězího masa (přední, kližka...)
350g vepřové plece
350g bílého zelí
2 cibule
2 mrkve
3 brambory
200g celeru
350g červené řepy (3 malé nebo 2 střední)
400g plechovka sekaných rajčat
140g protlaku 

5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
sůl

na talíř - čerstvý sekaný kopr a zakysanou smetanu

Celer dávám vyvařit k masu a do polévky už ho nekrájím. Pokud máte celer rádi, nedávejte ho vyvařit, ale nakrájejte ho společně s ostatní zeleninou do polévky (krok č.3)

Postup:
  • Do hrnce (nebo do papiňáku) vložte oba druhy masa, přidejte kuličky pepře, nového koření, bobkový list, 1 cibuli a celer. Zalijte třemi litry vody, osolte a dejte vařit. Když použijete papiňák, maso se bude do měkka vařit 45 minut, v hrnci přibližně 2 hodiny.
  • Neoloupanou červenou řepu zabalte po jedné do alobalu a dejte péct do trouby na 200°C na 1 hodinu.
  • Mezitím, co se maso vaří a řepa peče si pokrájejte zeleninu. Zelí na nudličky, mrkev na kolečka a druhou cibuli na kostičky. Nakonec vyndejte měkké maso z vývaru a také ho pokrájejte na kostky. Upečenou řepu oloupejte a také nakrájejte.
  • Na troše oleje opečte nejprve cibuli. Když začně zlátnout přidejte i ostatní zeleninu, protlak, rajčata a pokrájené maso a vše zalijte vývarem (přes cedník - kvůli koření).
  • Přiveďte k varu a vařte 45 minut. Po 45 minutách přidejte i oloupané a na kostičky pokrájené brambory a ještě 15 minut povařte. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte trochu čerstvě mletého pepře.
  • Na talíři ozdobte lžičkou zakysané smetany a čerstvě nasekaným koprem.




Žádné komentáře :

Okomentovat