21 ledna 2015

GALETTE - FRANCOUZSKÁ POHANKOVÁ PALAČINKA



Galetka (Galette) je typická francouzská palačinka. Bretaňská galetka je z pohankové mouky. Plní se naslano i nasladko.
Protože jsem galetku ochutnala několikrát v restauraci a opravdu mi chutnala, hned jsem se rozhodla, že ji musím zkusit i doma. Receptů jsem vyzkoušela asi 5, s různými poměry mouky, vody a vajec a nakonec jsem přišla na poslední, nejlepší a nejjednodušší recept. Je úplně bez vajec a jsou v něm jenom tři ingredience :) A ještě jedna důležitá věc a podle mně i hlavní základ úspěchu, je tohle:


Dřívko jsem měla přibalené k palačinkové pánvi, a nikdy jsem ho na palačinky nepoužívala. Těsto z pohankové mouky má ale jinou konzistenci než běžné palačinkové těsto a po pánvi ho nikdy nerozlijete tak do tenka, abyste docílili správně tenké galetky.
A jaká je moje nejoblíbenější náplň?

Ingredience:
na 4 galetky, průměr 28cm
125g pohankové mouky
250ml vody
2 špetky soli


Na naplnění 4 galetek budete potřebovat:
Špenát:
450g mraženého listového špenátu (1 sáček)
3 stroužky česneku
sůl

Štouchané brambory:
2 větší brambory
smažená cibulka podle chuti
sůl, kousek másla

8 plátků šunky
4 vejce na volská oka

Postup:
  • Nejdříve smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho odpočívat v lednici.
  • Mezitím připravte náplně. Pokrájené brambory uvařte v osolené vodě, sceďte a rozšťouchejte spolu s opečenou cibulkou. Cibulku si můžete buď osmažit na pánvi nebo použít už smaženou kupovanou (viz.fotky, cibulka z IKEA)
  • Špenát poduste, podle chuti osolte a prolisujte do něj česnek. Mražený špenát je hotový za 10 minut. Čerstvý ještě dřív, pokud ho použijete místo mraženého. U mraženého pozor na to, aby to byly mražené špenátové listy, ne protlak.
  • Z vajec udělejte volská oka. Správně by se měly vejce vyklepnout přímo na galetku, ale radši je dělám na pánvi zvlášť, aby byla jistota, že jim ztuhne bílek.
  • Vyndejte těsto z lednice a naběračkou ho lijte na rozehřátou pánev. Pomocí dřevěného válečku - roztírače těsta, ho rovnoměrně po pánvi rozetřete do tenké vrstvy (až ke krajům pánve).
  • Galetka se neobrací. Jakmile ji rozetřete do tenké vrtsvy tak těsto i z horní strany "zaschne". V tu chvíli už můžete na galetku dát prohřát 2 plátky šunky, přidat vejce, trochu špenátu a trochu brambor.
  • Jakmile se okraje palačinky začnou od pánve odchlipovat, je načase galetku složit, ze 4 stran ohnout okraje dovnitř (tak jak vidíte na fotkách) a můžete servírovat.
DOBROU CHUŤ :)

Těsto...
Ikea cibulka..
Ještě nezabalená galetka..


1 komentář :

  1. Tak se zdá, že jsem zas jednou objevila Ameriku. Tyhle palačinky jsem začala dělat nejdřív z nedostatku mléka a vajec :D

    OdpovědětVymazat