28 září 2021

JABLEČNÉ BOCHÁNKY


Popadaná podzimní jablka, i když kolikrát nevypadají nic moc, nemusí skončit na kompostu. Jejich chuť je výrazná a skvělá, vyplatí se ty jejich vady vykrájet a vykouzlit z nich nějakou dobrotu :)

Ingredience:

10 bochánků


250 g hladké mouky

100 g bílého jogurtu

70 g mléka

30 g oleje

20 g krupicového cukru

1 žloutek

špetka soli


Kvásek:

3 g sušeného droždí

půl lžičky krupicového cukru

3 lžíce vlažného mléka


Náplň:

500 g strouhaných jablek (váha po oloupání, očištění)

20 g cukru

1 vanilkový pudink (prášek) lze vynechat


Obalení bochánků:

1 bílek

6 lžic krupicového cukru

1 lžička mleté skořice


Postup:

  • Nejdříve připravte kvásek: do misky vsypte sušené droždí, cukr a přilijte mléko. Promíchejte a nechte droždí chvilku aktivovat, nabublat.
  • Mezitím do mísy vsypte všechny ingredience na těsto a nakonec přidejte kvásek. Vypracujte hladké těsto, přikryjte a v teple nechte 1 hodinu kynout.
  • Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka. Nastrouhaná jablka v cedníku vymačkejte, vložte do mísy, přidejte cukr a pudink a vše dobře promíchejte.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů a z každého rukou vytvořte placku. Postup plnění je stejný jako u buchet. Takže na každou z deseti placek těsta položte náplň a poté sbalte do měšce a zespodu pořádně zabalte a utěsněte.
  • Bochánky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
  • Rozehřejte troubu na 180°C Každý bochánek potřete lehce prošlehaným bílkem. Pečte do zlatova, přibližně 15-20 minut.
  • Hotové bochánky vyskládejte na mřížku a nechte lehce vychladnout.
  • Mezitím smíchejte skořici a krupicový cukr.
  • Každý bochánek potřete nahoře bílkem a obalte ve skořicovém cukru.









2 komentáře :