16 ledna 2015

JEHNĚČÍ KARI



 Naše domácí kari je pokaždé jiné, přísady přidávám podle chuti.
Tohle je poprvé, co jsem si při vaření dělala poznámky, co všechno a kolik jsem do něj dala:)
Pokud nemáte rádi jehněčí maso nebo ho třeba neseženete, můžete recept vyzkoušet například s kuřecím masem. Použila jsem i kousek čerstvé kurkumy, která se dá koupit u Vietnamských zelinářů. Pokud neseženete, použijte bez problémů lžičku sušené kurkumy.

Ingredience:
na 4 porce
600g jehněčího masa
150g bambusových výhonků
3 žampióny
1 cibule
plechovka kokosového mléka (400ml)
kousek zázvoru (po nastrouhání 2 lžíce)
kousek kurkumy (po nastrouhání 1 lžíce)
1 chilli paprička
1 stonek citrónové trávy
1 lžíce zelené kari pasty
2 rohy badyánu
3 tobolky kardamomu
1 lžíce rybí omáčky
čerstvý koriandr na posypání
olej, sůl

příloha - rýže

Postup.
  • Nakrájejte si maso na nudličky a osolte, cibuli nakrájejte na tenké klínky a žampiony na plátky. Na rozpálený olej vhoďte badyán a tobolky kardamomu, přidejte pokrájenou cibuli, maso a žampiony. Chvíli opékejte, až se koření rozvoní, cibule začně zlátnout a maso se zatáhne.
  • Podlijte trochou vody, přidejte výhonky, kari pastu, kurkumu, zázvor, pokrájenou chilli papričku, rybí omáčku a přidejte i citrónovou trávu, kterou předtím poklepejte paličkou, aby se rozvoněla. Nechte dusit do změknutí masa, záleží na tom, které maso použijete, jehněčí bylo za 30 minut měkké.
  • Ve chvíli, kdy je maso měkké se pokuste vylovit tobolky kardamomu a badyán. Není to úplně nutné, ale já radši vždy vyndavám, aby si do koření u stolu někdo nekousnul. Na závěr zalijte kokosovým mlékem a nechte ještě 15 minut probublávat. Mezitím si uvařte rýži, která je nejlepší příloha ke kari. Na talíři posypte čerstvým koriandrem.
DOBROU CHUŤ !



Žádné komentáře :

Okomentovat