čtvrtek 8. ledna 2015

RISOTTO ALLA MILANESE / MILÁNSKÉ RIZOTO



Recept na tradiční Milánské rizoto jsme odkoukali od Itala :)
V pořadu Romana Vaňka "Peklo na talíři" ho kdysi vařil italský kuchař Riccardo Lucque.
Když jsme rizoto viděli, dostali jsme na něj chuť. Video jsme si ještě párkrát pustili a šli vařit.


V rizotu je jen pár ingrediencí, ale o to více musí být kvalitní, a rozhodně se nevyplatí použít jakoukoliv náhražku.

Rýže - Arborio, Carnaroli, tradiční rýže na rizoto.

Šafrán - na dvě porce budete potřebovat asi 0,1g. Ne že bych měla tak přesnou váhu, ale přibližně taková špetka, jakou ukazoval Ital, byla v kulaté krabičce z Lidlu za 25 Kč.
Na fotkách je i mini zkumavka se šafránem, koupená na farmářských trzích na Kulaťáku ve stánku Koření od Samuela.

Kuřecí vývar - použila jsem nesolený kuřecí vývar, kuřecí maso jsem vyvařila se zeleninou a libečkem. Parmazán rizoto osolí, není potřeba dosolovat nebo jenom minimálně. Takže brutálně přesolenou kuřecí kostku vážně nezkoušejte.
Připravila jsem si litr (vždy mám nějaký alespoň v mrazáku) a nakonec jsem spotřebovala 900ml.

A to bude k ingrediencím asi tak všechno, snad jen, že bílé víno použijte kvalitní, zbytek si dejte k rizotu :)
My použili Sauvignon od našeho oblíbeného vinaře Milana Vašíčka.

Pokud někdo znáte úplně přesný recept od Riccarda, tak ještě jednou upozorňuji, že míry jsem odkoukala a tak nějak odhadla od oka a poté převážila. Asi se s originálem trošku liší, ale i tak je extra grande :)

Ingredience:
na 2 porce
200g rýže na rizoto (použila jsem Arborio)
1 středně velká šalotka
80 ml bílého vína
900ml nesoleného kuřecího vývaru
50g parmazánu + trochu na posypání
0,1g (špetka-viz foto) šafránu
60g másla (30g na opečení šalotky, zbytek vmíchat nakonec)

Postup:
Nejprve nadrobno nakrájenou šalotku nechte zesklovatět a přidejte šafrán.
Krátce restujte a až začne šalotka lehce zlátnout přihoďte rýži.
Přibližně minutu opékejte a promíchávejte, a pak přilijte víno.

Když se víno částečně vsákne (cca 1-2minuty), přilijte trochu vývaru (1 naběračku).
Počkejte až se částečně vsákne a přilijte další naběračku.
Mezitím rýži míchejte, aby se nepřilepila ke dnu, dokud se rýže neuvaří. To trvá přibližně 15 minut.

Ve chvíli, kdy je rýže hotová vmíchejte zbytek másla a strouhaný parmazán a nechte minutu pod pokličkou odpočívat.
Na talíři posypte plátky parmazánu.

Dobrou chuť :)





Žádné komentáře :

Okomentovat