10 května 2020

KVÁSKOVÁ PIZZA


Z kvásku jsem nikdy nezkoušela péct nic jiného než chleba. Drožďová krize mě donutila začít péct nejen chleba. Původně jsem chtěla přidat recept na pizza těsto z droždí. Ale řeknu vám, že kváskovému těstu se nevyrovná. S ním se tak krásně pracuje, vytahuje se skoro samo a ta chuť! 

Ideální je, večer udělat rozkvas, ráno těsto a večer péct. Nebo ráno udělat rozkvas, večer těsto a druhý den večer péct, to taky jde.

Pokud pečete chleba a jste zvyklí dělat rozkvas z žitného kvásku a žitné mouky, nebojte. Žitný kvásek a pšeničná mouka fungují perfektně. Žitný kvásek kvůli pizze nemusíte vůbec předělávat na pšeničný )

Ingredience:
na 4 pizzy

Rozkvas:
1 lžíce žitného kvásku
100 g pšeničné hladké mouky
100 g vody

Těsto:
Celý rozkvas
500 g pšeničné hladké mouky
300 g vody
2 lžíce olivového oleje
10 g soli

Postup:

  • Rozkvas připravuji většinou večer a ráno dělám těsto. Rozkvas potřebuje 10- 12 hodin v pokojové teplotě. U chleba sleduji, aby se množství rozkvasu zvětšilo na dvojnásobek, u pizzy mám odzkoušené, že stačí nechat přes noc na lince a krásně "nabublá". A jestli je množství úplně přesně dvojnásobné neřeším, těsto vždy kyne krásně. 
  • Připravte těsto. Do mísy dejte celý rozkvas, přidejte vodu a rozmíchejte. Přidejte všechny ostatní ingredience. Vypracujte hladké těsto. 
  • Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozdělte na 4 stejně velké části. Každou část ještě ručně prohněťte, v případě potřeby použijte hladkou mouku, ať se vám těsto nelepí na ruce, a vytvořte 4 bochánky. Každý bochánek těsta potřete olivovým olejem (ze všech stran, aby se těsto k sáčku nepřilepilo) a vložte do mikrotenového sáčku. Sáček nahoře zatočte, ale těstu nechte místo, neutahujte na těsno (z tohoto důvodu není vhodná potravinová fólie - kynoucí těsto z ní poleze ven). 
  • Těsta v sáčcích vložte do mísy a dejte kynout do lednice na 10 - 24 hodin (podle potřeby). 
  • Hodinu před přípravou pizzy těsto vyndejte a nechte dál v sáčku dokynout při pokojové teplotě.
  • Pizzu pečte na plechu vyloženém pečícím papírem (pokud nemáte např. pizza kámen a vlastní vychytávky). Před vyndáním těsta ze sáčku si pečící papír poprašte hladkou moukou a ruce potřete olivovým olejem. Ze sáčku vyklopte těsto na papír. Těsto už nehněťte! Nešlo by snadno roztahovat do tenké placky. Pokud stejně jako já neovládáte roztočení těsta nad hlavou :), vemte těsto na okraji do ruky. Začne se rychle vytahovat. Rychle ručkujte kolem dokola po okraji těsta a nakonec placku těsta položte na plech. Na plechu už jen dolaďte tvar a okraje.
  • Obložte oblíbenou kombinací chutí a pečte do křupava v troubě rozpálené na maximum. Podle trouby to trvá přibližně 15 minut. 


    P.S. Kulaté pizzy jsou pečené v naší domácí troubě, kde máme hranatější plech. Šišaté pizzy jsme pekli na chalupě, kde je v kachlových kamnech úzká a dlouhá trouba, proto ten tvar. Radši mám tenoučkou pizzu než abych lpěla za každou cenu na kulaté :)



4 komentáře :

  1. Jen nevidím, na jakou teplotu pečete ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V receptu je napsáno "v troubě rozpálené na maximum". Pizza v peci se peče okolo 300° pár minut a to doma v troubě neuděláte. Některá trouba má max 220°, ale jsou i trouby s 250°, proto píšu na maximum, podle trouby 😉

      Vymazat
  2. Hezky večer, děkuji za recept! Zkoušela jste někdy polovinu těsta zamrazit? Popr pokud bych dělala z poloviny mouky, udělám také rozkvas z polovicniho množství 50gvody 5ogmouky? Popr udělat 4 pizzy a 2 zamrazit? Děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký večer, teda...teď se omlouvám. Těsto na pizzu jsem mrazila, ale už je to dlouho a vůbec si nejsem jistá jestli to bylo těsto kváskové nebo z droždí. Ale vím, že to fungovalo. Jen si teda vůbec nejsem jistá, které těsto to bylo🤔 A jinak ano, na poloviční dávku těsta udělejte poloviční rozkvas😊

    OdpovědětVymazat