22 září 2015

BOCHÁNKY GUA BAO

Gua bao bochánky jsem dělala na oslavě. Nějak to tak vyšlo, že přišly na řadu jako poslední. 
Po různém masu, zelenině, jarních závitcích a Dim Sum knedlíčcích. Vypadalo to, že už všichni jsou totálně přejedení a nic se do nich nevejde.
Ale bochánky mizely takovou rychlostí, že jsem pro sebe ukořistila jenom jeden :)

13 září 2015

OPLATKÁČ

Snadný moučník bez pečení, ale pozor, potřebuje dobře uležet. Minimálně do druhého dne. Aby se dobře rozležel, používám stejnou fintu jako u medových perníčků. Oplatkáč dám do krabice a vložím k němu pár jablek. 

10 září 2015

SUŠENÁ RAJČATA V OLIVOVÉM OLEJI

Jak jste si určitě všimli, letošní velká úroda rajčat se poslední dobou tady na blogu pěkně promítá. 
Ale tohle je už poslední recept z rajčat. Aspoň pro letošní rok.

08 září 2015

CUKETOVÁ ČALAMÁDA NA TOPINKY

Cukety máme doma moc rádi. Ty malé jen tak do salátu nebo potřené olivovým olejem a česnekem a ogrilované. Středně velké do rizota, s těstovinami nebo plněné, ale co s těmi úpně největšími? Zkuste z nich udělat čalamádu na topinky!

26 srpna 2015

GEMISTA - ŘECKÁ PLNĚNÁ ZELENINA

Tradiční řecké jídlo, které najdete na jídelním lístku téměř každé taverny. Gemista znamená řecky plněný a plněné si můžete dát papriky, rajčata, lilky nebo třeba cukety.
Ať už zvolíte cokoli, určitě si pochutnáte :)

24 srpna 2015

GRILOVANÁ KRKOVIČKA V PIVNÍ MARINÁDĚ

Přes rok tenhle kousek masa vlastně vůbec nekupuju. Ale v létě jeho spotřeba vždycky vzroste.
Protože na grilu je to prostě jedno z nejlepších mas. 
To musím uznat, i když tlustý nejim, ale to se dá naštěstí vykrájet :)

16 srpna 2015

ŘECKÉ SOUVLAKI A TZATZIKI

Souvlaki jsou malé kousky masa natěsno napíchané na špejli, marinované a grilované. Výborně se k nim hodí tzatziki. Směs hustého řeckého jogurtu a okurek. Souvlaki a tzatziki prostě patří na talíři k sobě :) I když tzatziki můžete podávat i samotné jako předkrm.
A jak na to?

13 srpna 2015

GRILOVANÁ POLENTA


V poslední době jsem si oblíbila polentu. Je to kukuřičná kaše, kterou můžete používat jako přílohu (nedávno jsem ji použila jako polentový knedlík ke králíkovi) nebo ji můžete různě dochucovat, nechat ztuhnout a pak krájet a kousky opékat nebo grilovat a společně se salátem podávat jako hlavní chod. 

18 července 2015

OKURKOVÁ KOLEČKA S LOSOSEM


Taky máte rádi na jednohubce málo rohlíku a hodně oblohy? Tak to vám okurkové jednohubky přijdou vhod. Nepotřebujete na ně totiž vůbec žádný rohlík :)

LETNÍ SMOOTHIE





Dva nejlepší smoothie mixy za červen a červenec - nemohla jsem se rozhodnout!
Smoothie dělám denně k snídani a vždycky si oblíbím nějakou kombinaci a na ní pak klidně pár týdnů ujíždím :) Milovníci smoothie, zkuste tuhle kombinaci. Je letní a moc dobrá.

08 července 2015

TŘEŠŇOVÝ CLAFOUTIS


Vypadá jako bublanina, ale chutná jinak.
Clafoutis je francouzský dezert, který je známý už z 19.století. Tradičně se peče v misce vytřené máslem s višněmi nebo třešněmi pokrytými vrstvou těsta. Clafoutis z Limousine se peče s nevypeckovanými třešněmi, pecky obsahují amygdalin, který se během pečení uvolňuje a dodá dezertu intenzivní chuť podobnou mandlím. Protože peču Clafoutis z mandlové mouky, s klidným svědomím do něj třešně vypeckovávám :)

Clafoutis je nejlepší ještě vlažný s kopečkem šlehačky.