úterý 22. září 2015

BOCHÁNKY GUA BAO

Gua bao bochánky jsem dělala na oslavě. Nějak to tak vyšlo, že přišly na řadu jako poslední. 
Po různém masu, zelenině, jarních závitcích a Dim Sum knedlíčcích. Vypadalo to, že už všichni jsou totálně přejedení a nic se do nich nevejde.
Ale bochánky mizely takovou rychlostí, že jsem pro sebe ukořistila jenom jeden :)

Recept je úplně jednoduchý, ale celý postup je kvůli nakládání okurek a masa trochu delší:

Okurky naložte 3 dny předem
Bůček naložte den předem
Celková doba pečení bůčku: 2 hodiny a 20 minut
+ doba chlazení, aspoň do pokojové teploty
Celková doba kynutí těsta: 1 hodina a 30 minut
+ 10 minut vaření v páře

Ingredience:
na 20 bochánků

těsto:
340g hladké mouky
200ml plnotučného mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce cukru krystal
2 lžíce sádla

maso:
600g bůčku
3 lžíce soli 
3 lžíce cukru

naložené okurky:
1 salátová okurka
120ml rýžového octa
6 lžic cukru krystal
2 lžičky soli
220ml horké vody

+ na dokončení:
Sriracha
Hoisin omáčka
3 jarní cibulky

+ podle chuti můžete přidat i lístky koriandru

Postup:
  • 3 dny předem si naložte okurky. Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a vložte do uzavíratelné sklenice. Připravte nálev. Smíchejte cukr, sůl, přilijte ocet a horkou vodu. Nálevem zalijte okurky a nechte 3 dny v ledničce.
  • 1 den předem naložte maso. Smíchejte sůl s cukrem a bůček celý obalte. Ano, soli a cukru je hodně, není to překlep v množství :) Uložte do druhého dne do lednice.
  • V den D vyndejte maso z lednice a slijte vodu, kterou pustilo. Protože mi na mase zůstala i nějaká nerozpuštěná sůl a cukr, lehce jsem ho opláchla vodou.
  • Maso vložte do pekáčku, podlijte trochou vody, přikryjte a dejte péct na 230°C. Pečte hodinu.
  • Po hodině ztlumte teplotu na 120°C a pečte dalších 80 minut. Hotové maso přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  • Připravte těsto na bochánky: smíchejte mouku, droždí, cukr, prášek do pečiva a sůl. Rozpusťte sádlo, do něj přilijte mléko a vlijte do sypké směsi. Vypracujte těsto. Bochánek těsta vložte do mísy, vymazané trochou oleje. Misku přetáhněte potravinovou folií a nechte hodinu kynout.
  • Připravte si 20 čtverečků z pečícího papíru, asi 5x5cm - od oka:) Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a rozdělte na 20 kousků. Z každého kousku udělejte šišku, kterou válečkem vyválejte na plocho. Přeložte na polovinu a mezi půlky vložte kousek pečícího papíru - ať se těsto neslepí. (nebo těsto můžete potřít olejem, ale já používám papír). Nechte 30 minut kynout.
  • Než bochánky vykynou, pokrájejte bůček na plátky a jarní cibulku na kolečka. Připravte si omáčky a okurky, ať máte vše po ruce.
  • Pařáček vyložte pečícím papírem. Aby se papír nad párou nekroutil a lépe držel, můžete ho namočit, zmuchlat a znovu rozložit. Bochánky vařte v páře 10 minut. 
  • Po dovaření každý bochánek rozevřete, polovinu potřete Hoisin omáčkou, položte plátek bůčku, 2-3 plátky okurky, přidejte jarní cibulku a podle chuti Srirachu.



6 komentářů :

  1. Odpovědi
    1. Díky! A chutnají ještě líp ;-) P.

      Vymazat
    2. Vypadají skvěle, nálev na okurky se nalévá horký? Moc děkuji za odpověď.


      Vymazat
    3. Ano, horký. Sklenici jsem pak zavřela, počkala, až nebude tak horká (asi tak pokojová teplota) a dala do lednice.

      Vymazat
    4. Moc děkuji za odpověď, o víkendu vyzkouším
      :)J

      Vymazat
    5. Neli, vůbec není zač. Ať se Ti povedou a pochutnáte si ;-) P.

      Vymazat