13 srpna 2015

GRILOVANÁ POLENTA


V poslední době jsem si oblíbila polentu. Je to kukuřičná kaše, kterou můžete používat jako přílohu (nedávno jsem ji použila jako polentový knedlík ke králíkovi) nebo ji můžete různě dochucovat, nechat ztuhnout a pak krájet a kousky opékat nebo grilovat a společně se salátem podávat jako hlavní chod. 
Pokud budete polentu grilovat nebo opékat na pánvi, je lepší krájet jí na menší kostky - kvůli lepší manipulaci při otáčení a hlavně jí před opékáním potřít olejem aby se nepřichytávala. Na polentě podle následujícího receptu si můžete pochutnat i bez grilování nebo opékání. I tak je dobrá. Při přípravě se ale nikdy nesnažte ošidit vývar, třeba záměnou za vodu. Sama o sobě polenta zase tak dobrá není a výsledná chuť závisí na tom, co do sebe nasákne. Takže platí, čím lepší chuť vývaru, tím lepší chuť polenty :)

Ingredience:
na 4 porce
200g instantní polenty
750ml vývaru
2 střední šalotky (dohromady asi 100g)
200g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
200g strouhaného sýra (např.Goudy)
velká hrst zelené natě jarní cibulky, pokrájená
olivový olej
sůl, pepř

+ příloha - zeleninový salát

Postup:
  • Na oleji začněte opékat nadrobno pokrájenou šalotku. Když začne lehce zlátnout, přidejte slaninu, pokrájenou na kostičky a pár minut opékejte. V okamžiku, kdy je cibule i slanina dostatečně zezlátlá, vše zalijte vývarem. 
  • Přiveďte k varu. Pokud jste použili slaný vývar tak už nesolte, ale pokud jste měli vývar nesolený, přiměřeně ho osolte a postupně začněte přisypávat polentu. Přisypávejte pomalu a pořádně promíchávejte, ať nemáte žmolky. Kaši pár minut promíchávejte, když se začne odlepovat od stěn a houstnout, můžete vypnout plamen.
  • Do polentové kaše vmíchejte strouhaný sýr, opepřete a úplně na závěr vmíchejte pokrájenou nať z jarní cibulky.
  • Misku (nebo malé mističky) vymažte olejem, dejte do nich kaši a nechte ztuhnout. Ztuhlou polentu opečte, ogrilujte nebo jen tak podávejte, doplněnou čerstvým zeleninovým salátem.


Žádné komentáře :

Okomentovat