27 května 2016

JARNÍ ŠPAGETY SE ZELENINOU


Recept pro všechny, kteří nepotřebují mít na talíři nutně maso. Teď na jaře je dělám jako rychlou večeři nebo rychlý oběd. Jsou v nich ingredience, které mám vždy doma, akorát koupím čerstvou cuketu a chřest. Ale po chřestové sezóně je dělám i bez něj. Za okny natrhám bazalku, použila jsem směs klasické, fialové a citrónové bazalky. Lístečky kolem dokola je jedlá chryzantéma, to je salát. Ten si také pěstuji, ale použijte třeba rukolu nebo nemusíte nic :)
Pokud máte chuť citrónu hodně rádi, strouhněte do špaget i trošku citrónové kůry. Výborné je pokapat na závěr špagety citrónovým olivovým olejem.

P.S. Jestli maso nutně potřebujete, přihoďte ke špagetám pár krevet...

Ingredience:
2 velké porce

půl balíčku špaget
0,5 střední nebo 1 malá cuketa
1 mrkev
6 výhonků zeleného chřestu
3 stroužky českého česneku
1-2 lžíce citrónové šťávy
pár lístků bazalky
olivový olej
sůl
pepř

+ podle chuti sýr na posypání

Postup:

  • Mrkev i neoloupanou cuketu nastrouhejte na hrubé nudličky. Mám na to malé perfektní struhadlo přivezené přímo z Vietnamu, klasické hrubé struhadlo je na to moc jemné, pokud máte, použijte radši škrabku na julienne. Stroužky česneku pokrájejte na tenké plátky.
  •  Dejte vařit špagety. Ogrilujte si chřest - na grilovací pánvi nebo na grilu a nakrájejte ho na kousky, asi 2 cm dlouhé. Mezitím na olivovém oleji nechte zpěnit česnek. Přidejte mrkev a minutu až dvě opékejte. Přidejte cuketu a ještě asi minutu opékejte.
  • Vypněte plamen a k zelenině do pánve přidejte kousky chřestu, citrónovou šťávu, natrhané lístky bazalky a vše osolte a opepřete.
  • Vařené špagety sceďte a přidejte do pánve k zelenině. Vše promíchejte.
  • Na talíři ozdobte lístky bazalky a pokapejte (citrónovým) olivovým olejem. Podle chuti posypejte sýrem.




Žádné komentáře :

Okomentovat