11 září 2022

KARI OKURKY


Kombinace (pro mě příliš) ostrých amerických okurek a nálevu na klasické české nakládačky. Kari okurky vždy dělám z přerostlých hadovek, obřích nakládaček a jednou jsem do kari láku naložila i jakési křížence dýní a cuket, které záhadně vyrostly na zahradě. Jenom pozor na přerostlé polní okurky, velké kusy bývají u špičky hořké.

Kari okurky jsou skvělé jako příloha ke grilovanému masu, do hamburgrů nebo prostě při posezení s přáteli ke klobásce a sýrům.

Ingredience:

asi 4 sklenice 750ml

2 kg okurek (u nás to byly 2 obří hadovky)

4-5 cibulí

květ kopru do každé sklenice

Lák:

750 ml vody

300 ml octa

125 g cukru

40 g soli

1 lžička mletého pepře

1 lžička kari koření

1 lžička chilli (nebo podle chuti)

2 lžíce jemně pokrájeného kopru


Postup:

  • Okurky nakrájejte na tenká kolečka, cibuli oloupejte, přepulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Okurky s cibulí v míse dobře promíchejte.
  • Připravte nálev: v hrnci svařte vodu s octem, cukrem, solí a kořením.
  • Mezitím si připravte vyvařené sklenice a naplňte je směsí okurek s cibulí a přidejte květ kopru. Každou zalijte svařeným lákem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut na 70°C.
  • Horké sklenice otočte dnem nahoru a nechte vychladnout. Po úplném vychladnutí zkontrolujte, zda jsou všechna víčka "přicucnutá".

Pozor, po nalití horkého nálevu do sklenice si vodu v zavařovacím hrnci předem zahřejte. Pokud dáte sklenici s horkým nálevem do studené vody v zavařovacím hrnci, může sklenice prasknout.



2 komentáře :