09 června 2016

KUŘECÍ POLÉVKA S CHŘESTEM


Když se mi dostal do ruky červnový Apetit, moc jsem nechápala proč podle něj poslední dobou už nevařím. Padla mi v něm do oka třeba tahle polévka. Podobnou s chřestem a kuřecím masem dělám a tak jsem musela vyzkoušet i verzi podle Apetitu. Kdo červnový Apetit má, pozná moje malé změny:)
Za chvilku už letošní česká chřestová sezóna zase na rok skončí, a tak ještě zkuste třeba právě následující recept..
Jinak naše nejoblíbenější úprava chřestu je jen tak potřený olivovým olejem a rychle ogrilovaný. Jako příloha k masu, přidávám ho do salátů, jíme ho jen tak :) A nejradši zelený.

Ingredience:
3 porce

1 lžíce oleje
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2,5 cm kousek zázvoru
60 ml čínského vína šao-sing
1 litr kuřecího vývaru
2 kuřecí prsa
1/2 lžíce sójové omáčky
200 g zeleného chřestu
1 vejce
sůl, pepř

Do polévky jsem použila kuřecí prsa připravená sous-vide na 62°C 1-3 hodiny. Do polévky jsem je přidala na závěr, ale uvádím i verzi s kuřecím masem vařeným v polévce.

Postup
  • Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno, zázvor nakrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Chřest nakrájejte na 2-3 cm špalíčky, hlavičky chřestu si dejte zvlášť. Kuřecí prsa osolte a pokrájejte na půlcentimetrové nudličky.
  • V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, když zesklovatí přidejte i zázvor a česnek. Na mírném plameni opékejte asi 3 minuty, pozor na připálení česneku. Vlijte víno a svařte na polovinu. Vlijte vývar a pomalu vařte přibližně 15 minut.
  • Do polévky přidejte sójovou omáčku a stonky chřestu, kuřecí maso nakrájené na půlcentimetrové kousky a vařte 2 minuty nebo tak dlouho, aby maso bylo provařené. 
  • Na poslední minutu přidejte do polévky i hlavičky chřestu a tenkým pramínkem vlijte prošlehané vejce, přitom polévkou stále míchejte. 
  • Podle chuti dosolte, opepřete a podávejte.

Žádné komentáře :

Okomentovat