středa 25. května 2016

SMRKOVÁ GRILOVACÍ SŮL


Pokud znáte smrkovou sůl jenom jako přísadu do koupele, je čas zkusit ji i ochutnat. Samozřejmě, že ne přímo tu koupelovou, ale mám tady jeden rychlý a supersnadný recept na sůl s mladými  smrkovými výhonky, kterou využijete nejenom při grilování.
Výrobou této soli si každý rok v květnu připomenu Vánoce. Při sušení se totiž z trouby line přesně ta vůně, jako když si domů v prosinci přinesete stromeček.

Ingredience:
100 - 150 g mladých smrkových výhonků
300 g soli

Postup:

  • Sůl společně se smrkovými výhonky vložte do nádoby kuchyňského robota a rozmixujte najemno.
  • Směs vsypte na plech vyložený pečícím papírem a hodinu sušte v troubě vyhřáté na 80°C. Během sušení párkrát promíchejte.
  • Nechte vychladnout a vsypte do uzavíratelné nádoby. Skladujte jako běžnou sůl.
  • Smrková sůl se výborně hodí na dochucení grilovaných steaků, ale skvělá je i na čerstvý křupavý chleba, namazaný máslem :)

2 komentáře :

  1. Ahoj, jaký druh smrku je nejlepší použít?:) normálně ztepilý? Předem děkuji za odpověď!;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten obyčejný smrček 😉. Ale radši ne že školky, tam bývají stříkané ;-)

      Vymazat