06 prosince 2015

DOMÁCÍ MODURIT



Možná jste ze slaného těsta modelovali figurky už ve škole. Dá se říct, že z "ničeho" máte perfektní modelovací hmotu, třeba na ozdoby na vánoční stromeček nebo adventní věnec.
Můžete z něj vyrobit i úplně malé ozdoby a ty nalepit na vánoční přání.

Těsto můžete nechat bílé nebo barvit potravinářskými barvami. I hotové bílé ozdoby můžete pomalovat barvami.

Kreativitě se meze nekladou :)

Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
0,5 hrnku soli
0,5 hrnku vlažné vody

Postup:
  • Ve vlažné vodě rozpusťte sůl, co nejvíc to půjde a poté přisypte mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a 15 minut nechte odpočívat v lednici.
  • Na lehce pomoučněné podložte vyválejte plát těsta a vykrajujte různé tvary. Pokud je chcete na pověšení, nezapomeňte udělat špejlí dírku.
-----------------------------------------------------

Těsto, které zrovna nepoužíváte, nechte vždy zabalené ve folii aby neoschlo.

Ozdoby skládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte schnout na teplém místě. Trvá to tak dva dny a ozdoby budou dokonale proschlé, ale samozřejmě záleží i na tloušťce těsta, kterou zvolíte.

Pokud nechcete jenom vykrajovat, ale i modelovat různé složitější tvary, jednotlivé části těsta k sobě přilepte vodou. Pokud to neuděláte, po vysušení by se vám vaše dílo mohlo rozpadnout.

Já jsem ozdoby nechala čistě bílé, ale těsto můžete barvit potravinářskými barvami.

Jediné barevné jsem udělala miniperníčky, které jsem použila na ozdobení lahviček s perníkovým kořením. Těsto jsem obarvila kakaem, ale po uschnutí se ukázalo, že jsou perníčky příliš světlé. Takže nakonec přišly na řadu ještě akrylové barvy, kterými jsem perníčky pomalovala.

Hvězda s černou hvězdou uprostřed je udělaná razítkem. Po vykrojení tvaru jsem na těsto prostě obtiskla razítko a nechala uschnout.

Srdíčka pověsím na šňůrky a dám na stromeček a hvězdičkami jsem dozdobila adventní věnec. Ale hodí se i na dozdobení dárků..prostě je spousta možností, co z těsta vyrobit a jak to použít. Určitě vás napadne spousta dalších nápadů:)


10 komentářů :

  1. Moc krásné! Jako malá jsem z tohoto těsta také vyráběla, úplně jsem na to zapomněla. To musím zkusit. :)
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ;-) Na takové jednoduché ozdoby je úplně ideální a navíc se s ním moc dobře pracuje.

      Vymazat
  2. Z bezlepkové mouky to asi nebude držet pohromadě, že? Kdyby náhodou dcera chtěla ochutnat :-D (má bzl dietu)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vážně nevím, bohužel. Jedině zkuste z menšího množství, ať nepřijdete o drahou mouku. Ale je tam tolik soli, že to snad nikdo dobrovolně ochutnávat nebude..

      Vymazat
  3. Děkuji, dnes jsme dělaly s dcerkou ozdůbky z moduritu. Teď schnou. Jsem zvědavá.. Zdraví Markét

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy jsem o tomto domácím moduritu neslyšela a jsem ráda, že jsem na vašich stránkách na tento recept narazila:-)Také některé Vaše recepty mě zaujaly. Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Mílo, já jsem také ráda, že jste na můj blog narazila :-) a našla i něco nového ;-) P.

      Vymazat
  5. Ahoj,zkoušela jsem modurit udelat, ale přijde mi, že se to hrozně droli a není to dostatečně tvrdé. Jaké s tím máte zkušenosti Vy? Není lepší nějaká pece na varianta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drolí se to při válení těsta? Jediné co mě napadá je jestli mouka a sůl byly dost jemné. Občas je sůl taková hrubsi a taky je důležitá ta hladka mouka. Péct jsem je nezkoušela. Možná by šlo na malou teplotu (tak cca 100 stupnu) vysusit v troubě..Ale já jsem je nechala uschnout tak jak popisuji a dokonce i přes zimu venku na vetvicce vydržely...

      Vymazat