sobota 16. ledna 2016

KIMCHI / 김치


V zimě je nejlepší čas na tyhle experimenty. 
Kimchi/kimči je korejské národní jídlo připravované z fermentované zeleniny. Není to hlavní jídlo, ale příloha k masu, rýži nebo nudlím. My z něj vaříme třeba skvělou kimchi polívku.
Kimchi je zimní zásobárna vitamínů a minerálů (podobně jako třeba u  nás kysané zelí).

Kimchi nakládám do 1,5l lahve a příprava trvá jen týden. V lednici vydrží stoprocentně měsíc. Delší dobu vyzkoušenou nemám, protože jsme ho vždy do měsíce snědli.

Všechny ingredience jsem zvážila, ale neberte to doslova. Pokud budete mít trochu míň zelí nebo víc mrkve, vynecháte zelí pak choi a místo něj přidáte třeba bílou ředkev tak se vůbec nic neděje .)


Ingredience:
1,5l lahev

1kg pekingského zelí
20 stroužků česneku
150 g zázvoru
2 lžíce soli
150 g cukru + 2 lžíce
100ml Srirachy nebo chilli pasty
Chilli papričky podle chuti (dala jsem asi 5 papriček, ale záleží i na jejich pálivosti)
150 g mrkve
3 jarní cibulky
1 pak choi zelí

100 ml vody
100 ml sójové omáčky
100 ml rybí omáčky


Postup:
  • Pekingské zelí pokrájejte na kusy. Dejte do mísy a posypejte 2 lžícemi cukru a 2 lžícemi soli. Rukama dobře promíchejte, ať se sůl s cukrem dostane na každý kousek zelí. Překryjte potravinovou folií a nechte přes noc v lednici.
  • Druhý den zelí vyklopte na cedník a nechte odtéct vodu, kterou pustilo.
  • Prolisujte česnek, nastrouhejte zázvor (nebo obojí můžete najemno nasekat ve food processoru), nakrájejte chilli papričky, mrkev nastrouhejte na hrubší nudličky a jarní cibulku nakrájejte na 2 centimetrové kousky. Zelí pak choi pokrájejte na nudličky.
  • V misce smíchejte strouhaný zázvor, drcený česnek, chilli papričky, rybí a sojovou omáčku, srirachu, 150 g cukru a 100 ml vody.
  • Do velké mísy dejte okapané pekingské zelí a ostatní zeleninu, zalijte marinádou a dobře promíchejte.
  • Pořádně upěchujte do uzavíratelné sklenice. V lednici nechte týden, než ochutnáte a stanete se závislými.

Žádné komentáře :

Okomentovat