29 prosince 2023

PISTÁCIOVÉ STROMEČKY


První a poslední recept na vánoční cukroví tohoto roku, navíc po Vánocích, jsou pistáciové stromečky. Zdenda miluje všechno pistáciové a tak jsem mu chtěla udělat radost a zkusila nakombinovat pistáciové sušenky s pistáciovým dortovým krémem, který jsem jestě vylepšila o pistáciovou pastu a stromečky nakonec posypala pistáciemi. 

Měly úspěch :)

Ingredience:

2 plechy

Těsto:

200 g hladké mouky

3 x pistáciový pudink

125 g másla

100 g cukru moučka

1 vejce


Krém:

3/4 pistáciového pudinku

190 ml mléka

2,5 lžíce cukru

95 g másla

2 lžíce pistáciové pasty


+ bílá čokoláda a nesolené sekané pistácie na ozdobu

na zředění čokolády použijte tuk podle sebe, já ráda používám kakaové máslo.


Postup:

  • Z ingrediencí na těsto vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici. Těsto můžete v lednici nechat i několik dnů.
  • Připravte si krém. Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvařte pudink. Po uvaření na něj přitiskněte potravinovou fólii a nechte vychladit na pokojovou teplotu. Díky fólii se na pudinku neudělá škraloup.
  • Vychladlý pudink prošlehejte a přidejte pistáciovou pastu. Znovu prošlehejte a přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte do krému.
  • Důležité: pudink nesmí být studenější než máslo. Pokud bude pudink studenější, krém se srazí. Pokud si nejste jisti, použijte teploměr, já ho také používám :)
  • Z těsta vykrájejte stromečky a na 170°C pečte asi 8-10 minut. Záleží na tloušťce těsta, ale neměly by skoro změnit barvu. Nechte vychladnout.
  • Pečené a vychladlé stromečky rozdělte na dvě polovinu. Jednu polovinu stromečků namočte do rozpuštěné bílé čokolády, kterou podle zvyku zřeďte trochou tuku. Já jsem si docela oblíbila kakaové máslo. Po namočení posypejte sekanými nesolenými pistáciemi.
  • Nakonec stromečky slepte krémem.
TIP jak oloupat pistácie:
Je to jednoduché. Dejte si vařit vodu. Do vroucí vody vsypte pistácie a nechte pár minut vařit. Nakonec sceďte a oloupejte úplně stejně jako mandle.



Žádné komentáře :

Okomentovat