pátek 28. listopadu 2014

PERNÍKOVÉ MUFFINY



Kdy jindy si upéct perníkové muffiny než teď? 

 A hlavně, kdy jindy si je krásně vánočně nazdobit než teď ?
Jo, jo, už je to tady a já si nemůžu pomoct :) Vánoce a vánoční pečení.
Takže po perníčcích je tu recept na muffiny. Díky jablkům krásně vláčné a díky koření úžasně vánočně voňavé.
Nazdobit je samozřejmě můžete podle vlastního vkusu a fantazie, krásně vypadá vykrojená hvězdička (nebo pár menších) z nebarveného marcipánu. Já jsem tentokrát  každý muffin ozdobila cesmínou. Lístky jsem vykrájela z marcipánu barveného gelovou barvou Wilton, odstín moss green. Doprostřed jsem použila obyčejné červené cukrové perličky, přilepené trochou medu a pokud si někdo z fotky všimnul, vyzkoušela jsem i zlatý pudr zn. Sugarflair.
Blbinky, na to mě užije :)

Ingredience:
Na 12 muffinů
175g polohrubé mouky
115g cukru
175 g strouhaných jablek (= 2 menší jablka)
1 vejce
125ml mléka
100ml oleje
půl prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
perníkové koření
(půl lžičky skořice, 4 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, půlka badyánu)

Poleva:
50 g cukru
1 lžíce másla
1 lžička vody
1 lžička kakaa
1 lžička rumu

Postup:
Odvažte si oloupaná a nastrouhaná jablka. Perník je díky nim krásně vláčný a takový vydrží i 3 dny, pokud se nesní :)
V mlýnku nebo v hmoždíři si najemno umelte koření.
Dál je to úplně jednoduché. V míse smíchejte všechny ingredience na těsto.
 Formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky a plňte těstem.
Pečte na 160°C 25 minut. Ke konci zkoušejte špejlí. Těsto se na ní nesmí lepit.

Když budete mít muffiny v troubě, připravte polevu.
Rozpusťte máslo a přidejte ostatní ingredience, cukr, vodu, kakao a rum.
Dohladka rozmíchejte a horké muffiny, čerstvě vytažené z trouby, polevou potřete.



Košíčky naplněné těstem, před upečením



Upečené muffiny a poleva


Poleva...muffiny, ale radši potírejte štětcem. Jde to líp, než polévání lžící :)




Hotové muffiny s polevou.








4 komentáře :

  1. Za tento recept moc děkuji! Byly skvělé a odkaz na recept jsem dala skoro všem, co ochutnali :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes je vyzkouším, nedám jablíčka , ale naplním švestkami, čokoládou nebo marmeládou a posypu oříšky :-)
    Zkušenost s perníkem, který má v sobě nastrouhaná jablka znám a je to bezkonkurenční :-)
    Denisa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude určitě taky dobrota ;-) Taková podzimní. Tyhle jsou přímo vánoční.

      Vymazat