20 února 2015

RED VELVET CAKE

Podle výzvy únorového Gurmetu jsem poprvé zkusila upéct známý dort Red Velvet.
 

Pokud byste porovnávali, tak jsem udělala malou změnu v množství cukru. I tak byl dort hodně sladký, hutný, ale chuťově výborný. Navíc jsem ho ozdobila čerstvým ovocem, které mu dodalo svěžest a nebylo to jenom spousta těsta a krému. V původní verzi je dort potřený krémem úplně celý a krému je v receptu tudíž docela velké množství. V následujícím receptu je už množství krému zredukováno na přesně tolik, které budete potřebovat na mojí verzi zdobení dortu.
Dort jsem dělala do menší formy s průměrem 20cm.

A kdo by chtěl vyzkoušet Red Velvet Cupcakes z červené řepy, místo s barvivem, klikněte TADY :-)

Ingredience:
forma s průměrem 20cm
Těsto:
250g hladké mouky
15g kakaa
1,5 lžičky soli
110g másla + na vymazání formy (já mám nepřilnavou formu, nevymazávala jsem)
200g krupicového cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240ml podmáslí
0,5 lžičky červené gelové barvy
1,5 lžičky vinného octa
1 lžička jedlé sody

Krém:
200g mascarpone
200g sýra Philadelphia
200ml smetany ke šlehání
100g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu:
čerstvé ovoce
jahody
borůvky
nebo jiné ovoce podle vaší chuti

Postup:
  • Předehřejte si troubu na 175°C. Připravte si 4 pečící papíry o průměru dna dortové formy.
  • V míse smíchejte mouku s kakaem a solí. Ve druhé míse vyšlehejte do světlé pěny máslo s krupicovým cukrem. Trvá to asi 3 minuty, když je pěna světlá, postupně do ní zašlehejte vejce a nakonec i vanilkový extrakt.
  • V podmáslí si důkladně rozmíchejte gelovou barvu.
  • Růžové podmáslí a směs mouky, kakaa a soli vmíchejte do máslové pěny. Pořádně promíchejte.
  • Ve skleničce smíchejte ocet a sodu. vznikne pěna, kterou zamíchejte do těsta.
Korpusy jsou 4 a je lepší péct každý zvlášť. Těsto jsem si proto zvážila a potom s formou na váze dala péct vždy stejné množství těsta. Správně by se těsto mělo dát do trouby ihned po vmíchání octa se sodou. Protože jsem dělala poloviční množství, vyzkoušela jsem postup, který popisuji a jak je vidět i na fotkách, všechny 4 korpusy byly úplně stejné i když jsem poslední dávku těsta pekla až 30 minut po první dávce:

  • Postupně upečte všechny 4 korpusy ve formě vyložené pečícím papírem. Jeden korpus (s průměrem 20cm) jsem pekla 10 minut.
  • Korpusy nechte vychladnout, já jsem je nechala zabalené ve folii do druhého dne v lednici.
  • Připravte si krém: vyšlehejte Philadelphii s mascarpone, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť si vyšlehejte šlehačku a postupně ji stěrkou zašlehávejte do krému z mascarpone a Philadelphie.
  • Jednotlivé korpusy promazávejte silnější vrstvou krému. Poslední částí krému potřete vršek dortu a ozdobte ovocem podle chuti.
Před podáváním jsem nechala dort přibližně 3 hodiny v chladu uležet.





3 komentáře :