21 února 2016

KYSANÉ ZELÍ


Další věc, kterou si můžete úplně snadno udělat doma.
Představujete si, že potřebujete velký zelňák nebo se bojíte, že vám to doma nebude úplně vonět? Tak se nebojte. Stačí šroubovací zavařovačky, samozřejmě dokonale vymyté a vypláchnuté vařící vodou.

Kysané zelí má, hlavně teď v zimě, významné účinky na naše zdraví. Je velkým zdrojem vitamínu C a vitamínu B. Pomáhá snižovat krevní tlak a díky odvodňujícímu účinku pomáhá s rychlým odstraněním odpadních látek z těla.

Největší práci vám dá nakrouhat zelí. Můžete ho krájet nožem. Většinou to tak dělám i já. Co se mi ale hodně osvědčilo, je nakrájet zelí škrabkou na zeleninu. Škrabkou ho totiž pokrájíte krásně jemně. No ale je to strašná práce :)

Ingredience:
bílé zelí
kmín
sůl

Na 1 kg zelí 20 g soli

Stejně jako třeba na kimchi, i za zelí používám sůl bez jódu. Protože se špatně shání, můžete použít i jódovanou. Ale pokud rádi kvasíte a někde uvidíte sůl bez jódu, neváhejte a berte jí.

Postup:

  • Hlávku zelí rozpulte, vykrojte košťál a zelí nakrouhejte najemno. Dejte do velké mísy, přidejte trošku kmínu a prosolte. Na kilo zelí použijte 20 g soli. Zelí v míse dobře promačkejte, až začne pouštět vodu. Nechte ho stát asi 3 hodiny.
  • Připravte vymyté sklenice, vypláchnuté vařící vodou a vysušené. Do sklenice musíte zelí dobře upěchovat. Rukou nebo kvrdlačkou. Nebyla jsem si jistá názvem a google tomu říká vrtička, to jsem teda ještě neslyšela :) Prostě tímhle:
  • Po napěchování by měla být nad zelím hladinka tekutiny, kterou pustilo.
  • Sklenici uzavřete víčkem a nechte při pokojové teplotě (u nás 21°C) a ve tmě (stačí např. přehodit útěrkou) kvasit 14 dnů. Sklenice postavte do misky, protože při kvašení ze sklenice občas něco uteče. Vykvašené zelí uchovávejte v chladu.




Žádné komentáře :

Okomentovat