pondělí 1. února 2016

KROUPOTO S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU


Pokud také milujete kroupy ve všech podobách, určitě vám zachutná následující recept.  Kroupy s hlívou a anglickou slaninou jsou vlastně takový nezapečený kuba.

Hlíva, narozdíl od sušených hub v kubovi, zůstane vláčná a celé jídlo díky ní není suché.
Navíc je zdravá, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a zvyšuje odolnost proti infekcím.
Kroupy podporují trávení, pročišťují ho, normalizují cukr v krvi a také dokáží snížit vysoký cholesterol.

A pokud si vaříte obědy doma a často přemýšlíte "co zase vařit", tak tohle jídlo je ideální do krabičky:)

Ingredience:
4 porce
250 g krup
1 střední cibule
150 g anglické slaniny v celku
250 g hlívy ústřičné
0,5 lžičky drceného kmínu
sůl
pepř
2 lžíce sušené majoránky
hrst posekané hladkolisté petrželky

+ asi 300 ml vývaru na podlévání hlívy 

+ podle chuti parmezán na posypání

Postup:
  • Nejdříve uvařte kroupy. Dobu vaření krup můžete jednoduše zkrátit jejich namočením přes noc nebo aspoň pár hodin předem. Kroupy vařte ve stejné vodě, ve které byly namočené, zůstanou v nich potom zachované všechny živiny. Doba vaření krup se liší podle jejich velikosti. Já kroupy vždy vařím přibližně 30 minut a ochutnávám. 
  • Pokrájejte na drobno cibuli, anglickou slaninu na malé kostičky a hlívu na proužky. 
  • Na rozpálenou pánev vhoďte kostičky slaniny a opékejte asi 3-5 minut, dokud nebude slanina pěkně opečená. Děrovanou naběračkou jí vyndejte z pánve, dejte do misky stranou a do tuku, který slanina pustila dejte opéct cibuli. V okamžiku, kdy bude cibulka pěkně zlatá, přidejte hlívu, promíchejte, osolte, přidejte kmín a zalijte přibližně deckou vývaru. Přiklopte pokličkou a nechte dusit. Podle potřeby podlévejte vývarem a duste do změknutí hlívy, 15-20 minut. Pár minut před koncem do pánve prolisujte česnek. Hlívu nenechte na pánvičce vypéct úplně do sucha. Lepší je, když vám nakonec v pánvičce společně s hlívou zbude trocha vývaru a vše se promícháním spojí s kroupami. 
  • K měkké hlívě tedy do pánve přidejte opečenou slaninu, majoránku, scezené kroupy, vše promíchejte, ochutnejte, dosolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
  • Nakonec vmíchejte posekanou petrželku a na talíři posypejte parmezánem.


Žádné komentáře :

Okomentovat