sobota 12. března 2016

NADÝCHANÝ KOLÁČ SE ZAKYSANOU SMETANOU A SKOŘICÍ



Přemýšlela jsem, co dobrého sladkého upéct na víkend. Až jsem si vzpomněla na recept od Jiřinky z práce (děkuju :)) na jednoduchý, ale moc dobrý koláč na plech. 
Piškotové těsto s vanilkovým pudingem, potřené oslazenou zakysanou smetanou a nakonec posypané mojí oblíbenou skořicí. 

Ingredience:
na 1 hlubší plech 38x25 cm

Těsto:
4 žloutky
160 g cukru moučka (v originále 200 g)
100 ml oleje
100 ml mléka
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 bílky (ušlehané na sníh)

Puding:
500ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru

Krém na potření:
2 zakysané smetany (1 kelímek 190 g)
2 vanilkové cukry nebo domácí vanilkový cukr podle chuti

+ mletá skořice na posypání

  • Pokud použijete větší plech než já, na potření koláče použijte zakysané smetany 3.
Postup:
  • Nejdříve si uvařte puding. Na těsto se nalévá horký, takže nemusíte nijak dlouho předem.
  • Připravte si 2 mísy. Rozklepněte vajíčka a do jedné mísy dejte bílky, do druhé žloutky. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. 
  • Do mísy se žloutky přidejte cukr, šlehejte a postupně přilévejte olej a mléko. Vyšlehejte do světlé pěny a postupně začněte přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou.
  • Na syrové těsto nalijte puding. Snažte se ho nalít rovnoměrně všude. Můžete si pomoct třeba naběračkou nebo lžící.
  • Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 150-160°C na přibližně 35 minut.
  • Po vychladnutí koláč potřete zakysanou smetanou a posypejte skořicí. Nebojte se toho, že po potření koláče je smetana dost řídká a nechte přes noc v lednici. Zakysaná smetana se částečně vsákne do těsta a druhý den už nebude tak tekutá.






















3 komentáře :

  1. Náádherná fotka! Koláč jsem hned dnes zkusila a je snadný a výborný. Hledala jsem váš blog ve foodblogu roku kvůli hlasování a není tam? To není možné :-( Hlavně, že tam jsou blogy, kde má bloger fotografa. Vím o dvou, kde si to blogerka nefotí sama :-( Bistro mám moc ráda a Vaše recepty fungují a postupy jsou úžasně popsané! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, moc děkuju! Jsem ráda, že se pečení a vaření podle Bistra daří :-) Ve foodblogu bistro není, no..třeba příště ;-) A ještě jednou děkuju!!! Z takových zpráv mám největší radost!P.

      Vymazat
  2. S radostí musím odpověď aktualizovat :-) Bistro32 je totiž mezi top50 českými blogy! Odkaz je vpravo nahoře na blogu :-))

    OdpovědětVymazat