22 prosince 2015

VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA



Na Štědrý večer musí být na stole kapr s bramborovým salátem a rybí polévka. 
Kapr a salát je klasika, na tom není nic moc zajímavého, ale rybí polévku dělá každý trochu jinak.

Ta naše vznikla různým experimentováním, kdy jsem vlastně zmíchala různé recepty na různé rybí polévky. A všichni si ji zamilovali, takže je s experimentováním konec.

V celé polévce je jenom jedna lžíce mouky na zaprášení zeleniny, ale pokud mouku nemůžete, stačí použít například kukuřičnou nebo ji úplně vynechat.

Polévka je totiž zahuštěná hlavně zeleninou a tak nehrozí, že se po štědrovečerní večeři budete cítit jako pumlíč. A bude i místo na cukroví :))

Krutony do vánoční polévky dělám z toustového chleba a protože chci aby to všechno o Štědrém večeru bylo co nejvíc slavnostní a hezké, vždy formičkou na cukroví vykrajuji tvary. Třeba hvězdičky nebo rybičky. Je to taková drobnost, ale každého to potěší :)


Nezapomeňte si dát pod talíř šupiny pro štěstí, tady je můj vlastní recept na vánoční polévku:

Ingredience:

Kapří skelet + odřezky + hlava

zelenina do polévky:
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
2 stroužky česneku

 koření:
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
5 kuliček pepře

bylinky:
2-3 malé listy šalvěje
snítka tymiánu
snítka petržele
(můžete použít i sušené)

+  na dokončení:
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
3 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce hladké mouky
větší špetka muškátového květu
špetka šafránu ( krabička 0, 1 g )

+ toustový chléb na krutony

Postup:
  • Do hrnce vložte rybí odřezky, skelet a hlavu ze které vyřízněte a vyhoďte žábry. Přidejte i jikry a mlíčí, zeleninu, koření a bylinky. Vše zalijte 1,5 litrem vody, přidejte lžíci soli, přiveďte k varu a vařte 45 minut.
  • Po 45 minutách vývar přeceďte. Zvlášť na misku dejte obrané maso, mlíčí a jikry. Společně s trochou vývaru maso, mlíčí a jikry rozmixujte a nechte stranou, později se přidá do polévky.
  • Na jemném struhadle nastrouhejte celer, mrkev a petržel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte zeleninu a orestujte, trvá to tak 3-5 minut. Zeleninu zaprašte lžící mouku, krátce ještě orestujte a zalijte vývarem. Přilijte i ve vývaru rozmixované maso, muškátový květ a šafrán, 10 minut povařte, ochutnejte, podle chuti osolte.
  • K polévce připravte krutony z toustového chleba. 

6 komentářů :

  1. Mnam mnam! Vypadá to bozsky;)!!! Rybí polévku neumím určité pozitri recept vyzkousime ;-) Mate super blog. Jsem fanoušek i na Facebooku a dneska nechali, ze vám zbyl jeden fanoušek :-( přitom úplně super recepty!! Ne jenom strašná videa o ničem ... Jako na jinem blogu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Doufám, že se povede a bude chutnat;-) aA k facebooku...hih, tak to máte lepší přehled než já. No...každý nemá rád rybí polívku. Tak se asi někomu nelíbila. Ale jsem ráda, že vám se blog líbí, děkuji :-* P.

      Vymazat
  2. Myslela jsem ubyl ... Blba autooprava :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím ;-) Musím Vám napsat, že jsem polévku právě dovařila a je naprosto dokonalá a perfektní! Děkuji za skvěle recepty a nápady a přejí Krásné Vánoce!! ;-) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko,
      děkuji za zprávu a jsem moc ráda, že Vám polévka chutná ;-) Také přeji krásné Vánoce ! P.

      Vymazat