neděle 20. prosince 2015

IŠELSKÉ DORTÍČKY


Išelské dortíčky podle našeho rodinného receptu.
Doma se pekly každý rok a já je teď peču taky moc ráda. Ozdobit je můžete oříškem, mandlí, cukrovým sypáním nebo jako já - ozdobou vyrobenou z marcipánu.

I když recept přidávám až teď, pokud chcete ještě dortíčky upéct, nemusíte se bát, že vám nezměknou. Já je také právě před chvílí dokončila. Zvlášť u receptů s krémem mi pečení a zdobení "na poslední chvíli" přijde jako výhoda. Přece jenom, v krému je spousta másla a tak je lepší cukroví čerstvé. 

Ingredience:
na 2 plechy
těsto:
300 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
200 g másla
80 g cukru
80 g mletých mandlí 
1 žloutek

krém:
100 g mletých vlašských ořechů
100 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžíce meruňkové marmelády
2 lžíce rumu tuzemáku

+ čokoládová poleva a zdobení

Postup:
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte kakao ,cukr, mleté mandle a dobře promíchejte. K sypké směsi přidejte žloutek a máslo a uhněťte těsto. Nechte ho hodinu odpočinout v ledničce.
  • Mezitím připravte krém: utřete cukr s máslem a postupně přidávejte i ostatní ingredience.
  • Z těsta vyválejte plát, silný přibližně 2 mm a vykrajujte kolečka. Pečte na 160 °C asi 8 minut.
  • Po vychladnutí kolečka spojujte krémem a ozdobte čokoládou + ořechy, sypáním nebo marcipánem podle chuti.  

Žádné komentáře :

Okomentovat