Ale teď, o vánočních svátcích, kdy jsme měli návštěvy a nechtělo se mi vůbec chodit do obchodu pro pečivo, se mi hodil.
A tak mě napadlo, že se bude hodit i vám. Třeba k silvestrovskému pohoštění, různým klobáskám, sýrům i pomazankám.
Jediná malá nevýhoda je, že je opravdu nejlepší čerstvý. Zase ale nezabere tolik času a je opravdu snadný.
Na fotkách vidíte fougasse bez bylinek a nepotřený olivovým olejem.
To jsou totiž další možnosti jak ho obměnit. Před pečením ho posypejte bylinkami. Třeba provensálským kořením. A po vyndání z trouby ho potřete olivovým olejem. Ale potřením olivovým olejem ztratí svou křupavost a bude připomínat spíše Foccaciu.
Ingredience:
(na 1 plech-2 přepůlené chleby, viz foto)
250 g hladké mouky
200 ml teplé vody
8 g čerstvého droždí
1 lžička soli
0,5 lžičky cukru
1 lžíce olivového oleje
+
na tmavší fougasse přidejte k uvedeným ingrediencím 1 lžíci Crema di Aceto balsamico - husté, krémové balsamico
Postup:
- Do mísy nalijte teplou vodu. Přidejte sůl, cukr, droždí a dobře rozmíchejte. Pokud chcete mít fougasse tmavší, přidejte i lžíci krémového balsamica.
- Nakonec přidejte olivový olej a mouku. Vypracujte těsto. Dobře to jde hnětačem, těsto je hodně řídké a lepivé.
- Hotové těsto nechte 45 minut kynout, stačí při pokojové teplotě.
- Po vykynutí si připravte plech, vyložte ho pečícím papítem a jemně poprašte hladkou moukou. vykynuté těsto na něj vyklopte.
- Těsto pomoučněte, docela dost, tolik aby se vám nelepilo na ruce.
- Rukama z těsta udělejte na plechu placku tenkou asi 1 cm.
- Pomocí kuchyňské stěrky těsto různě rozpulte a udělejte do něj dírky a zážezy (nějak tak, jak to vidíte na fotkách).
- Nechte ještě 20 minut nakynout na plechu.
- Mezitím zahřejte troubu na 230°C. Fougasse pečte přibližně 10-15 minut, až bude na povrchu zlatý a křupavý.
Žádné komentáře :
Okomentovat