středa 30. prosince 2015

FOUGASSE




Fougasse, taková jednoduchá placatá bageta.
Ale teď, o vánočních svátcích, kdy jsme měli návštěvy a nechtělo se mi vůbec chodit do obchodu pro pečivo, se mi hodil.
A tak mě napadlo, že se bude hodit i vám. Třeba k silvestrovskému pohoštění, různým klobáskám, sýrům i pomazankám.
Jediná malá nevýhoda je, že je opravdu nejlepší čerstvý. Zase ale nezabere tolik času a je opravdu snadný.

Na fotkách vidíte fougasse bez bylinek a nepotřený olivovým olejem.
To jsou totiž další možnosti jak ho obměnit. Před pečením ho posypejte bylinkami. Třeba provensálským kořením. A po vyndání z trouby ho potřete olivovým olejem. Ale potřením olivovým olejem ztratí svou křupavost a bude připomínat spíše Foccaciu.

Ingredience:
(na 1 plech-2 přepůlené chleby, viz foto)

250 g hladké mouky
200 ml teplé vody
8 g čerstvého droždí
1 lžička soli
0,5 lžičky cukru
1 lžíce olivového oleje

+
na tmavší fougasse přidejte k uvedeným ingrediencím 1 lžíci Crema di Aceto balsamico - husté, krémové balsamico 

Postup:
  • Do mísy nalijte teplou vodu. Přidejte sůl, cukr, droždí a dobře rozmíchejte. Pokud chcete mít fougasse tmavší, přidejte i lžíci krémového balsamica. 
  • Nakonec přidejte olivový olej a mouku. Vypracujte těsto. Dobře to jde hnětačem, těsto je hodně řídké a lepivé.
  • Hotové těsto nechte 45 minut kynout, stačí při pokojové teplotě.
  • Po vykynutí si připravte plech, vyložte ho pečícím papítem a jemně poprašte hladkou moukou. vykynuté těsto na něj vyklopte.
  • Těsto pomoučněte, docela dost, tolik aby se vám nelepilo na ruce.
  • Rukama z těsta udělejte na plechu placku tenkou asi 1 cm.
  • Pomocí kuchyňské stěrky těsto různě rozpulte a udělejte do něj dírky a zážezy (nějak tak, jak to vidíte na fotkách).
  • Nechte ještě 20 minut nakynout na plechu.
  • Mezitím zahřejte troubu na 230°C. Fougasse pečte přibližně 10-15 minut, až bude na povrchu zlatý a křupavý. 


Žádné komentáře :

Okomentovat