30 prosince 2015

FOUGASSE


Fougasse, jednoduchá placatá bageta ve tvaru listu.

Hodí se k pohoštění, různým klobáskám, sýrům i pomazánkám.
Jediná malá nevýhoda je, že je opravdu nejlepší čerstvý a druhý den si na něm tolik nepochutnáte. Zase ale nezabere tolik času a je opravdu snadný.

 Možnosti jak ho obměnit: před pečením ho posypejte bylinkami nebo přidejte bylinky do těsta. Třeba provensálské koření. 
Po vyndání z trouby ho potřete olivovým olejem. Nebo olivovým olejem s prolisovaným česnekem.
Potřením olivovým olejem ztratí svou křupavost ale zase získá další chuť a vůni.
Na tmavší verzi Fougassu přidejte do těsta 1 lžíci balzamikového krému (Pozor! Opravdu hustý krém, ne řídký ocet)
Výborné jsou i černé olivy zapracované do těsta před pečením.

(na 1 plech-2 přepůlené chleby, viz foto)

250 g hladké mouky Probio (nebo špaldové hladké mouky Probio)
200 ml teplé vody
8 g čerstvého droždí
1 lžička soli
0,5 lžičky cukru
1 lžíce olivového oleje

+
přidané ingredience podle chuti a fantazie.

Postup:
  • Do mísy nalijte teplou vodu. Přidejte sůl, cukr, droždí a dobře rozmíchejte. Pokud chcete mít fougasse tmavší, přidejte i lžíci krémového balsamica. Případně přidejte další ingredience podle chuti bylinky, olivy..).
  • Nakonec přidejte olivový olej a mouku. Vypracujte těsto. Dobře to jde hnětačem, těsto je hodně řídké a lepivé. 
  • Hotové těsto nechte 45 minut kynout, stačí při pokojové teplotě.
  • Po vykynutí si připravte plech, vyložte ho pečícím papírem a jemně poprašte hladkou moukou. vykynuté těsto na něj vyklopte.
  • Těsto pomoučněte, docela dost, tolik aby se vám nelepilo na ruce.
  • Rukama z těsta udělejte na plechu placku tenkou asi 1 cm.
  • Pomocí kuchyňské stěrky těsto různě rozpulte a udělejte do něj dírky a zářezy (nějak tak, jak to vidíte na fotkách).
  • Nechte ještě 20 minut nakynout na plechu.
  • Mezitím zahřejte troubu na 230°C. Fougasse pečte přibližně 10-15 minut, až bude na povrchu zlatý a křupavý. Nejlepší je čerstvý.


Žádné komentáře :

Okomentovat