čtvrtek 10. prosince 2015

GRANOLA DO JOGURTU



Müsli nebo granola?
Když směs zapečete, je to granola. A když ne, je to müsli.
Granola je totiž křupavé zapečené  müsli :)

Je výborná do tvarohu nebo do bílého jogurtu. Úplně nejlepší je bílý jogurt + granola + čerstvé ovoce.

Přimíchat do ní můžete všechno...ovesné, pšeničné, žitné nebo pohankové vločky, různá semínka, chia, slunečnicová, dýňová, konopná, lněná..., rozinky, kokos, mák, různé ořechy, třeba lískáče, vlašáky, mandle....Sladit ji nemusíte, ale můžete. Použijte med, cukr nebo třtinový cukr.

Namíchat si můžete svoji oblíbenou kombinaci, prostě přimíchejte to, co máte rádi.
Já jsem tentokrát připravila granolu takovou zimní. Kromě ořechů jsem přidala i brusinky a skořici.

Granola je i perfektní jedlý dárek.
Stačí ji nasypat do skleničky nebo do celofánového sáčku. Nějak pěkně ozdobit, přidat mašli a cedulku s názvem nebo věnováním. Připsat můžete třeba i složení granoly a určitě s ní potěšíte každého milovníka zdravých snídaní.

Ingredience:
na 1 plech:
200 g jemných vloček (ovesné, pohankové...atd..)
50 g vlašských ořechů
50 g mandlí
50 g slunečnicových semínek
50 g lískových ořechů
100 g kešu ořechů
5 lžic chia semínek
100 g sušených brusinek
5 lžic medu
5 lžic kokosového oleje
1,5 lžíce skořice

Postup:
  • Všechny ořechy nožem nasekejte na menší kousky. Nemusíte úplně nadrobno, prostě na kousky tak velké, jaké by se vám líbily v jogurtu.
  • Posekané ořechy smíchejte v míse s ostatními ingrediencemi, kromě brusinek, oleje a medu.
  • Rozehřejte si kokosový olej a smíchejte ho s tekutým medem. Tuto směs rovnoměrně promíchejte se suchou směsí v míse (přidávám po troškách a pořád při tom směs promíchávám).
  • Ořechovou směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 10 minut. Během pečení 2x promíchejte.
  • Na závěr do granoly přidejte i sušené brusinky.
Krok za krokem:
Připravte si všechny ingredience:
A všechny ořechy postupně posekejte na menší kousky.Mandle:
Vlašáky:
Lískáče:
Kešu:
Všechny ořechy promíchejte v míse společně s vločkami, chia a slunečnicovými semínky a skořicí:
Připravte si kokosový olej, nechte ho rozpustit (třeba v hrníčku na sporáku nebo v mikrovlnce):
K tekutému oleji přidejte i tekutý med:
A rovnoměrně, pomalu a stálého promíchávání nalijte na ořechovou směs v míse:
Granolu dejte na plech vyložený pečícím papírem:
A na 180°C upečte v troubě do zlatova a křupava. Do upečené granoly nakonec přidejte i brusinky:

2 komentáře :

  1. Miluju tento blog! Je totiž perfektní, Pavli, díky za něj! Jste moje nejoblíbenější foodblogerka :-) Hezký večer, Katka

    OdpovědětVymazat