26 listopadu 2015

SMETANOVÉ HOUBOVÉ RIZOTO


Taky máte jídlo, které můžete jíst absolutně pořád? U mě je to rizoto. Mohla bych ho jíst denně a tak je rizoto i nejčastější volbou při přemýšlení "co dát do krabičky do práce?"

Ale aby to nebylo pořád jednotvárné, snažím se vymýšlet další a další rizota. Miluju moje Rajčatové rizoto i klasiku - Milánské rizoto se šafránem, ale klidně si dám i rizoto z jídelny :)

Doma mám velkou, asi tak třílitrovou lahev na sušené houby. A každý rok běhám po lese, dokud ta lahev není plná. Potom, na podzim a hlavně v zimě, z té lahve ubírám a užíváme si voňavá houbová jídla až do jara.
Letos jsem z ní houby poprvé ubrala na bramboračku. A teď na tohle rizoto, které byla taková rychlovka, jak už jsem psala, do krabičky s sebou do práce.


Ingredience:
4 porce
350 g rýže na rizoto
20 g sušených lesních hub (1 velká hrst)
800 ml kuřecího vývaru
200 ml 33% smetany (1 kelímek)
malý kousíček špeku (asi 1x2cm)
1 střední cibule
0,5 lžičky drceného kmínu
sůl
pepř
trocha oleje
hrst hladkolisté petržele
+ parmezán na posypání

Postup:
  • Sušené houby vsypte do hrnku a zalijte horkou vodou. Cibuli pokrájejte na jemno. Špek pokrájejte na miniaturní milimetrové kostičky.
  • Na oleji začněte opékat cibuli a přidejte i kostičky špeku. Když začne zlátnout, přisypte rýži, promíchejte a asi minutu opékejte i s rýží.
  • Přilijte třetinu vývaru a trochu vody z hub (tak 10 lžic). Zbytek sceďte a k rýži přidejte i scezené houby a kmín. Promíchejte a postupně, jak se bude vývar vsakovat do rýže, přilévejte další a další. Je ale možné, že nakonec nebudete potřebovat celých 800 ml vývaru. Pokud máte nesolený vývar, nezapomeňte rizoto osolit.
  • Rýži ochutnávejte a v okamžiku, kdy už se vám bude zdát skoro hotová, přilijte smetanu.
  • Nechte ještě na mírném ohni, ať se smetana také vsákne do rýže.
  • Na závěr opepřete, ochutnejte a podle chuti dosolte a vmíchejte čerstvě posekanou hladkolistou petržel. Na talíři posypte parmezánem.
DOBROU CHUŤ !!!


Žádné komentáře :

Okomentovat