10 listopadu 2015

NEKONEČNÝ VANILKOVÝ EXTRAKT



Na domácí vanilkový extrakt se mě pořád všichni ptají, tak tady je návod.
Náš Bruník chtěl při focení strašně moc asistovat. Přinesl i soba, ať je fotka barevnější :o)

Ingredience:
5 vanilkových lusků
250 ml 40% alkoholu bez výrazné chutě (např. vodka)

+ sklenička s uzávěrem

Lusky podélně překrojte a lžičkou z nich vyškrábněte zrníčka. Lusky i zrníčka dejte do lahvičky a zalijte alkoholem. 
Nechte louhovat ideálně 6-8 týdnů, občas lahvičku protřepejte. Já jsem extrakt poprvé používala už po měsíci, takže do Vánoc to stihnete.
Extrakt na fotce je asi čtrnáctidenní. Čím starší je, tím bude tmavší. 
Podle spotřeby dolévejte alkoholem. Vždy, když už extrakt nezíská tak tmavou barvu, jakou měl po prvních 6-8 týdnech louhování, stačí vyměnit pár starých lusků za nové.

Domácí vanilkový extrakt je i tip na dárek. Stačí ho nalít do nějaké pěkné lahvičky a ručně vyráběný dárek je na světě.
.......................................................

Už jsem to dávala jako tip na facebooku, vanilkové lusky z obchodu jsou většinou vyschlé, tvrdé, zrníčka z nich vůbec nejdou vydolovat. Já objednávám tady:
 www.vanilkove-lusky.cz
A letos jsem objednala tohle balení:
http://www.vanilkove-lusky.cz/eshop/vanilka-stredni/vanilka-madagaskar-stredni-20-lusku/
Lusky jsou krásně měkké a i za lepší cenu než v obchodě.
A mám i tuhle "zkumavku", kterou se fakt vyplatí koupit. Lusky mají totiž vakuově balené a po rozbalení by rychle vyschly, ale ve zkumavce mi vydrží (vyzkoušeno mám rok a pořád měkké).
http://www.vanilkove-lusky.cz/eshop/doza-na-vanilku/sklenena-doza-na-vanilku/

Vánoční balení extraktu, více v článku Jedlé dárky 2015

2 komentáře :

  1. Ta zkumavka je nutnost, mě bohužel ty lusky ztvrdly i v tom vakuovém balení, když jsem je v tom nechala asi 6 měsíců (dostala jsem je darem ze stejného obchodu, jen chvíli po tom, co jsem nakoupila vlastní zásobu).
    A extrakt děláme stejně. Díky za radu s doléváním alkoholu / výměnou lusků (psaly jsme si na IG nebo facebooku, už teď přesně nevím). Určitě to tak budu dělat:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano pamatuju se, psaly :-) Já jsem to v tom igelitu nezkoušela nechávat, a teď už ani nebudu zkoušet, díky za radu. Ta zkumavka je perfektní. Překvapilo mě, že to v ní zůstane tak dlouho měkké. P.

      Vymazat