úterý 17. listopadu 2015

KRÁLÍK NA DIVOKO S DÝŇOVO-BRAMBOROVOU KAŠÍ


Recept na slavnostní víkendový oběd, králíka na divoko a Králičí vývar s pohankovými celestýnskými nudlemi.

Ingredience:
4-6 porcí
1 králík
25 g slaniny
150 g mrkve
150 g celeru
150 g cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
10 kuliček pepře
pár snítek tymiánu
200 ml červeného vína
500 ml vývaru

olej
2 lžíce cukru
100 ml vinného octa
2 lžíce dijónské hořčice
2 lžíce černorybízové marmelády

Postup:
  • Králíka rozporcujte, sklelet a vnitřnosti použijte na vývar. Slaninu pokrájejte na klínky a porce králíka prošpikujte. 
  • Zeleninu pokrájejte na kostičky, půlkolečka, přibližně stejně velké. Do pekáčku na dno rozložte polovinu zeleniny, na ni položte porce králíka, zasypejte druhou půlkou zeleniny. Přidejte bylinky a koření a zalijte vínem. Takto nechte králíka minimálně přes noc naloženého. Já ho nakládala v pátek večer, v sobotu k večeru jsem porce obrátila a pekla jsem ho v neděli dopoledne.
  • Maso vyndejte z pekáčku a osušte. Zeleninu vyklopte na cedník, ale nálev nevyhazujte.
  • Porce masa opečte z obou stran na pánvi, pak opečte i všechnu zeleninu. 
  • Připravte pekáč, v kterém budete králíka péct. Připravte si i ocet a poklici na zakrytí pekáče. Stejně jako u Svíčkové i tady uděláte karamel a na něj vlijete ocet a necháte ho odpařit. To ale hrozně prská, takže používám takovou tu síťovanou poklici na smažení a ocet vždy naliju malou škvírkou (nebo použijte obyčejnou poklici).
  • Takže, do pekáče vlijte 2 lžíce oleje a přidejte 2 lžíce cukru. Nechte zkaramelizovat, ale pozor, ať karamel nespálíte. Pokud vám moc ztmavne až zčerná, vyhoďte ho a zkuste to znovu, za hořkou omáčku to nestojí. Když začne mít medovou - karamelovou barvu, opatrně přilijte ocet (nezapomeňte nádobu zakrýt poklicí a přilévat jenom škvírkou). Ocet se odpaří a můžete vmíchat hořčici a černorybízovou marmeládu. 
  • Do pekáče vraťte opečené porce králíka i zeleninu, vše zalijte vývarem, přidejte i nálev. Přiklopte a pečte v troubě na 180°C.
  • Pečte do měkka, asi 1,5 hodiny.
  • Po upečení vyndejte porce masa a omáčku propasírujte. Dochuťte solí, pepřem, případně citrónovou šťávou.

DÝŇOVO-BRAMBOROVÁ KAŠE

Ingredience:
500 g dýně hokkaido
500 g brambor
50 - 100 g másla
100 ml teplého mléka
sůl

Postup:
  • Dýni oloupejte (hakkaido se nemusí loupat, ale v kaši potom budou kousky slupky, takže ji radši loupu) a upečte. přidejte ji do trouby ke králíkovi a pečte  asi 20-25 minut - do měkka). 
  • Brambory oloupejte, pokrájejte a uvařte v osolené vodě. 
  • Scezené brambory společně s pečenou dýni, teplým mlékem a máslem rozšťouchejte na kaši, podle chuti dosolte.

Žádné komentáře :

Okomentovat