04 října 2015

VANILKOVÉ MAKRONKY


Makronky peču podle knížky Makronky - 30 receptů na dokonalý požitek.
V knížce jsou ale všechny míry na hrnky a to nemám moc ráda, takže jsem si množství, které jsem do hrnku nasypala, zvážila. 

Trochu oříšek je pečení. Každý si dobu pečení a čas musí vyzkoušet na vlastní troubě. Pozor na to, při vysoké teplotě makronky na povrchu praskají (dole, úplně poslední fotka). V knížce se uvádí 160°C a 10-15 minut, ale já je peču na 135 - 140°C asi 15-18 minut.

Na makronky je i speciální pečící podložka, na které jsou vyznačená kolečka a makronky pak máte jednu jako druhou. Je ale docela drahá, takže při prvních pokusech stačí pečící papír a na něm předkreslená kolečka. I když nebudete mít makronky jednu jako druhou, nevadí, vyberete ty nejpodobnější a slepíte k sobě.

Ingredience:
na 48 skořápek (24 makronek)
120 g moučkového vanilkového cukru (= moučkový cukr v nádobě spolu s vanilkovými lusky) 
70 g mandlové mouky (na jemno mletých mandlí)
70 g cukru krupice
2 velké bílky (já jsem měla 55 g)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
kapička gelové potravinářské barvy (není nutná)

Náplň:
100 g tvarohu
100 g mascarpone
2 lžíce vanilkového moučkového cukru
1 vanilkový lusk

Ještě musím doplnit: tvaroh balený jako máslo, ne ten ve vaničce. Náplň do makronek je lepší suchá, aby se příliš nerozmáčely.

Postup:
  • Mleté mandle s moučkovým cukrem nasypejte do mixéru a asi 15 sekund mixujte. Promixované mandle s cukrem prosejte do mísy. 
  • Ve druhé míse ušlehejte bíly do nepříliš pevného sněhu. Postupně začněte zašlehávat krupicový cukr a přidejte i vanilkový extrakt. Šlehejte tak dlouho, až vznikne tuhý lesklý sníh, na kterém se po vytažení metliček dělají ostré špičky.
  • Do sněhu stěrkou vmíchejte po třetinách mandle s moučkovým cukrem. Míchejte dokud nebude hmota hladká, lesklá. Ze stěrky bude stékat jako stuha. Pokud chcete, přidejte i kapku barvy.
  • Hmotu přendejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Plech vyložte pečícím papírem a na něm tvořte kolečka s průměrem 3 cm. Když budete mít kolečka hotová, s plechem párkrát silně bouchněte o podložku, aby se z těsta dostaly všechny bublinky ven.
  • Na plechu nechte minimálně 30 minut zaschnout. Když se správně zaschlé makronky jemně dotknete, nesmí se vám přilepit k prstu.
  • Rozehřejte si troubu. Já makronky peču na 135-140°C 15-18 minut.
  • Po upečení nechte lehce vychladnout na plechu, sloupněte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  • Mezitím připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem a cukrem a přidejte zrníčka z vanilkového lusku. Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou plňte makronky a slepujte k sobě.
A takhle to dopadne, když se makronky pečou na moc vysokou teplotu:

8 komentářů :

  1. Mňam, tak to je super recept, který ráda vyzkouším :) Super tip

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji ;-) U nás už nejsou! Příště vyzkouším třeba zase nějakou jinou náplň ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají krásně! Já je taky dělám a pořídila jsem si i tu šablonu, ale neumim ji tak vyplnit, jako ty :( jak se ti to tak pěkně vede? Děláš to také sáčkem?
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ;-) Normálně je dělám sáčkem s plastovou hladkou trubičkou na konci. Když mi občas některé přetečou kolem toho kolečka, tak to očistím špejlí.

      Vymazat
    2. Děkuji ;-) Normálně je dělám sáčkem s plastovou hladkou trubičkou na konci. Když mi občas některé přetečou kolem toho kolečka, tak to očistím špejlí.

      Vymazat