13 října 2015

TINKTURA Z LICHOŘEŘIŠNICE


Znáte Lichořeřišnici? Z okrasných truhlíků a zahrádek určitě ano, ale víte, že je to i přírodní lékárna, ze které můžete využít úplně všechno? Semínko, listy i květy.

První mrazíky venkovní Lichořeřišnice nepřečká a výroba tinktury je skvělý způsob, jak Lichořeřišnici před zimou "spotřebovat". 

Nedozrálá semena jsou výborná třeba do salátů. Stejně tak můžete využít i květy nebo listy. Teď ale k léčebným účinkům Lichořeřišnice.  Je to přírodní antibiotikum. Pomáhá proti streptokokům i stafylokokům a nejznámější je právě v boji proti zánětům močového měchýře. 

Při nastydnutí si dejte malou lžičku tinktury ráno i večer, můžete ji rozmíchat ve sklenici vody. Užívejte minimálně 10 dnů. Není to vůbec dobré, ale funguje to. Já jsem důkaz :)

Ingredience a postup:
Lichořeřišnici na výrobu tinktury nijak nevážím, prostě jenom nasbírám spoustu semen, listů i květů (květů dávám nejmíň). 
Vše nožem posekám (při výrobě většího množství si můžete pomoct i mixérem), nasypu do sklenice s uzávěrem a zaliju minimálně 40% lihem (lékařský líh, vodka, slivovice, co je po ruce). Alkoholu dám tolik, aby byla všechna Lichořeřišnice potopená.

Nechám vyluhovat minimálně 4 týdny, každý den sklenici protřepu. Poté přecedím přes cedník vyložený čistým plátýnkem. 



3 komentáře :

  1. Lichořeřišnice je tedy pro mě velká novinka :) Díky za tip, ukládám a vyzkouším :)´

    Lukáš
    http://ajlaffesn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Ve špajzu, takže ani extra teplo, ale ani zima. Rozhodně spíš v pokojové teplotě než dávat do lednice :)

      Vymazat