25 října 2015

POLÉVKA Z KOTRČE



Konečně jsem ho našla. Přesně jak popisují houbařské atlasy. Rostl u kořene borovice.

Kotrč před použitím musíte dobře umýt, propláchnout vodou. Ve všech těch jeho záhybech se totiž drží dost hlíny, jehličí a různých broučků.

Má výraznou, krásnou houbovou chuť i vůni. Ale protože ho není snadné najít, můžete místo něj udělat polévku třeba z hlívy. Hlívu jako náhražku jsem už sice radila použít u polévky z václavek, ale tahle je zase jiná, se zeleninou. A může si ji udělat každý.

Ingredience:
2 porce
125 g kotrče
3/4 l vývaru
1 malá cibule
1 lžíce přepuštěného másla
1 lžička sladké papriky
0,5 lžičky drceného kmínu
1 velký stroužek česneku
1 plná lžíce majoránky
sůl, pepř

Na restovanou zeleninu:
1 lžíce přepuštěného másla
50 g mrkve
50 g celeru
1 lžička pálivé papriky
1 lžíce hladké mouky (pšeničné nebo rýžové)

Postup:
  • Omytý kotrč nakrájejte na malé kousky, cibuli pokrájejte na jemno. Na másle začněte opékat nejdřív cibuli. Když začne zlátnout, přidejte kotrč. Pár minut opékejte, poté přidejte kmín, sladkou papriku a zalijte vývarem.
  • Na pánvi na lžíci másla orestujte jemně nastrouhanou mrkev a celer. Když změkne, zaprašte lžící mouky a nakonec i lžičkou pálivé papriky. Takto orestovanou zeleninu přidejte do polévky.
  • Vařte 10 minut. Po deseti minutách do polévky prolisujte stroužek česneku a povařte dalších 5 minut. Ochutnejte, zda jsou houby měkké, podle chuti osolte a opepřete. Nakonec do polévky přidejte majoránku.


















1



Žádné komentáře :

Okomentovat