21 září 2023

ZELENINA VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU



Recept na naše oblíbené saláty z letní zeleniny ve sladkokyselém nálevu. V zimě jako když je najdete. Z uvedeného množství připravíte 4 sklenice velikosti 0,7 litru.

Ingredience:

ŘEPA A ZELÍ

500 g čerstvého zelí

500 g červené řepy


ZELÍ S MRKVÍ A PAPRIKOU

500 g čerstvého zelí

200 g mrkve

200 g červené papriky

1 cibule


NÁLEV

900 ml vody

125 g cukru

40 g soli

200 ml 8% bzeneckého octa


DO KAŽDÉ SKLENICE

10 hořčičných semínek

3 kuličky pepře

1 bobkový list

2 kuličky nového koření

kopr 


Postup:

  • Zelí nakrouhejte najemno. Dejte si vařit 2 litry vody se zarovnanou lžičkou soli. Do vroucí vody vložte nakrouhané zelí a minutu ho nechte povařit. Sceďte a rozdělte rovnoměrně do dvou misek.
  • Červenou řepu i se slupkou upečte do měkka na 180°C. Doba pečení závisí na velikosti řepy, proto mi připadá lepší péct několik menších řep než velké bulvy. Měkkou řepu nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Řepu přidejte do první misky se zelím a společně dobře promíchejte.
  • Na hrubém struhadle nastrouhejte mrkev. Červenou papriku nakrájejte na tenké nudličky a stejně tak cibuli. Pokrájenou cibuli dejte do cedníku a spařte litrem vroucí vody. Cibuli, papriku i mrkev dejte do druhé misky a společně se zelím dobře promíchejte.
  • Připravte si 4 čisté sklenice a do každé vložte 1-2 květy kopru (pokud nemáte květ, použijte snítku kopru). Přidejte hořčičné semínko, pepř, bobkový list a nové koření. Dvě sklenice naplňte zelím s řepou a další dvě sklenice zelím s paprikou, mrkví a cibulí.
  • Připravte si sladkokyselý nálev. Svařte vodu, ocet, cukr a sůl.
  • Naplněné sklenice zalijte horkým nálevem a zavíčkujte.
  • Zavařte na 80°C 20 minut. Zavařené sklenice otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.






2 komentáře :

  1. Dobrý den, zkoušela jsem hned a je to super. Hned jsme ochutnali :) Jenmom mě mate, že na stránkách bzeneckého octa je autor uvedená máma gruntu a jsou tam pravě i stejné fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Teda to byla rychlost! Já z toho byla tak překvapená, že jsem ani hned neodpověděla. Jinak tohle je foceno u nás na dvorku, takže nebojte, nikomu recept ani fotky neberu. Mají to tam špatně označené, bohužel..:(

    OdpovědětVymazat