23 října 2015

QUICHE LORRAINE


U nás v Bubenči máme Vínečko u Martina a jednou za čas se zde pořádají kulinářské soutěže. Není to žádná smrtelně vážná soutěž. Přihlásit se může každý, koho baví vařit. 
Poslední téma byl Quiche.
Už jsem dělala různé, ale Quiche Lorraine (Lotrinský koláč) ješte ne.

A můj quiche vyhrál! Byla jsem fakt překvapená, protože při hodnocení mého koláče jsem slyšela: "ty jo, ten smrdí!" a "tam dal snad někdo syrečky".

Žádný syrečky! Gruyère to byl!
(I když syrečky mám taky ráda)

Jeden z mých nejoblíbenějších sýrů. Pravda, docela smrdí. Kdo nemá smradlavé sýry rád, může použít třeba ementál nebo cheddar.

Ingredience:
na 1 koláč ve formě s průměrem 25cm

Těsto:
180g hladké mouky
80g másla
2 lžíce studené vody
1 lžička soli

+fazole na zatížení těsta při pečení

Náplň:
200 g plátků anglické slaniny
300 g žluté cibule
100 g sýra Gruyère
5 vajec
400 g 31% smetany (2 kelímky)
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř

Postup:
  • Těsto: do mísy nasypejte mouku, přidejte sůl, vodu a máslo rozkrájené na kostičky. Ze začáttku se vám bude zdát, že z toho nikdy těsto nevznikne, ale vznikne :) Ze začátku vypadá jako drobenka, ale po chvíli hnětení už jako vláčné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a minimálně 15-20 minut nechte odpočívat v ledničce.
  • Troubu předehřejte na 190°C. Vychlazené těsto rozválejte na plát o něco větší než je koláčová forma. Zlehka ho namotejte na váleček a na něm těsto přeneste do formy (takto namotané na válečku se vám při přenášení nepotrhá). Těsto ve formě uhlaďte a do dna propíchejte vidličkou dírky. Položte na něj pečící papír a zasypte fazolemi - ty zajistí, že se těsto při pečení nenafoukne. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10-15 minut. Po upečení ztlumte troubu na 160°C.
  • Mezitím připravte náplň: anglickou slaninu opečte do křupava a položte ji na papírovou útěrku (odsát přebytečný tuk). Po vychladnutí nakrájejte na kostičky. Na vypečeném oleji ze slaniny opečte dozlatova cibuli pokrájenou na proužky. Po opečení ji také nechte na papírové útěrce. Nastrouhejte sýr.
  • Do mísy vlijte smetanu, přidejte vejce, prošlehejte, ať se vejce a smetana spojí. Osolte, opeřete a nastrouhejte trošku muškátového oříšku a vmíchejte 2/3 strouhaného sýra.
  • Z předpečeného korpusu koláče sundejte papír s fazolemi. Na těsto rozprostřete 2/3 cibule, 2/3 slaniny a zalijte smetanou s vejci. Nakonec povrch posypte zbytkem slaniny, cibule a sýra.
  • Koláč pečte na 160°C přibližně 30-40 minut. Propečení zkuste špejlí (jako u koláče). Píchněte špejlí doprostřed a pokud na špejli nebude nic ulpívat, je koláč pečený.
Koláč se nejlépe krájí druhý den po upečení, můžete ho jíst vlažný i studený, třeba k večeři s miskou salátu...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A to jsme my, 3 kamarádky a 3 nejlepší bubenečské quiche :)


















Žádné komentáře :

Okomentovat