20 října 2015

KACHNÍ PAŠTIKA S FÍKOVÝM ŽELÉ


Můj taťka měl narozeniny. A kromě dalších dobrot jsem mu na oslavu připravila i tuhle paštiku. A co na ní říkal? Že je děsně žrací :)
Měla jsem radost, že mu chutnala.

I když do paštiky dávám vždy hodně bylinek, tentokát jsem nechala jenom játra, zjemněná máslem a smetanou a jediná výrazná chuť byl Grand Marnier. A želé navrch.

Připravte ji den předem. Pěkně se uleží a navíc nebudete mít nervy, že vám paštika i želé nestačí ztuhnout.
Místo likéru Grand Marnier určitě můžete použít Sherry nebo portské nebo zkuste experimentovat :)

Ingredience:
500 g kachních jater
200 g kelímek sladké smetany (31%)
150 g rozpuštěného másla
2 lžíce Grand Marnier 
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Fíkové želé:
150 g fíkové marmelády
3 plátky želatiny

Postup:
  • Játra očistěte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a játra začněte opékat. Když už budou skoro hotová, přilijte k nim Grand Marnier a ještě minutu nechte na pánvi. Vypněte plamen a játra osolte a opepřete.
  • Játra vložte do mixéru a přilijte smetanu. Začněte mixovat a postupně přidávejte i rozpuštěné máslo. 
  • Směs ochutnejte, zda je dost slaná a přelijte do připravených mističek. Paštika má špíš "mazací" konzistenci, takže ji dejte do různých misek, ze kterých si každý na nůž nabere a na chleba namaže.
  • Hotovou paštiku dejte vychladit. 
  • Připravte želé. Do misky vložte 3 plátky želatiny a zalijte teplou vodou. Než želatina nabobtná a změkne, rozehřejte v hrnku fíkovou marmeládu. Změklou želatinu slijte z vody a přidejte do rozehřáté marmelády. Ještě chvilku zahřívejte a míchejte. Na to, aby se želatina rozpustila, bude stačit pár vteřin. Hotové želé nalijte na vychlazenou paštiku a nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Žádné komentáře :

Okomentovat