03 května 2015

PSTRUH S BRAMBOROVÝM SALÁTEM S ŘEDKVIČKAMI A ŘASOU SALICORNE

Stejně jako každý víkend, když jsme v Praze,  jsme se i tuto sobotu vydali na farmářský trh na Kulaťák. Kromě rebarbory, krásných čerstvých ředkviček a chřestu, jsem u stánku s rybami koupila i řasu Salicorne.

Řasa Salicorne na pohled připomíná tenoučké výhonky zeleného chřestu. Nemusí se tepelně upravovat a chuť? Tu bych popsala asi takhle: když řasu rozkousnete, je to prostě úžasná chuť čerstvosti. Řasa "křupne" a v ústech ucítíte příjemně slanou a lehounce mořskou chuť. Ťeď už bych ani asi nemusela psát, že mi opravdu hodně chutná :)

A co je to Ume ocet, který jsem použila do salátu?
Ume ocet vzniká při výrobě Umeboshi - fermentaci japonských švestiček. Švestičky se nakládají společně s listy perily a jako vedlejší produkt vzniká Ume ocet. Je silně slano-kyselý. Proto při použití Ume octa jídlo většinou už solit nemusíte - ume ocet ho jemně okyselí a hodně osolí.
Umeocet má také kladné účinky na zdraví. Doporučuje se proti žaludečním potížím, může totiž snížit pálení žáhy a celkově zlepšit zažívání. Kromě toho, stejně jako mnoho dalších jídel z Japonska i zpomaluje stárnutí, dodává energii a prý i pomáhá proti bolestem hlavy. Navíc snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Seženete ho v prodejnách se zdravou výživou. 

Ume ocet využijete nejenom do následujícího salátu, ale pokud ho nemáte nebo neseženete nebo se vám kvůli jednomu salátu nechce kupovat, nahraďte ho v třeba vinným octem a salát nezapomeňte osolit.

Ingredience:
3 porce:
3 čerství pstruzi
6 bobkových listů
3 kolečka citrónu
3 stroužky česneku
3 snítky rozmarýnu
3 snítky tymiánu
provensálské koření
sůl
pepř
olivový olej

Na salát:
600g malých brambor
10 ředkviček
2 hrsti řasy Salicorne
2 lžíce Ume octa
olivový olej
pepř

Postup:
  • Omyté brambory nakrájejte na plátky, silné asi 2-3mm. Pokud jsou brambory nové a mají hezkou slupku, nikdy je neloupu. Nakrájené brambory dejte vařit do vody se špetkou soli (počítejte s dochucováním velmi slaným Ume octem)
  • Pstruhy zbavte šupin, osolte a do každého vložte: 2 bobkové listy, přepůlené kolečko citrónu, stroužek česneku - pokrájený na plátky, a snítku tymiánu a rozmarýnu. Pstruhy potřete olivovým olejem, posyptem trochou provensálského koření a dejte na plech, vyložený pečícím papírem. podlijte přibližně 1dcl vody a pečte 20-25 minut v troubě na 190°C. 
  • Mezitím, co se pstruzi pečou, dodělejte salát. Scezené brambory nechte krátce vychladnout a přidejte k nim ředkvičky, pokrájené na tenké plátky a řasy Salicorne, které předtím propláchněte ve vodě. Salát dochuťte čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a Ume octem.
DOBROU CHUŤ !!!

2 komentáře :