27 května 2015

JAHODOVO - REBARBOROVÝ KOLÁČ


Nejoblíbenější koláč tady na blogu je Apple pie. Ale protože je to takový spíš podzimní nebo zimní koláč, musím přidat i jarní variantu :) Těsto je stejné, ale místo jablečné náplně je náplň z jahod a rebarbory. 

Ingredience:
těsto:
300g polohrubé mouky
40g krupicového cukru
190g studeného másla
70ml vody

náplň:
300g rebarbory + 2 lžíce třtinového cukru
300g jahod
5 lžic třtinového cukru
2 lžíce strouhanky

Postup:
  • Mouku smíchejte s cukrem a studeným máslem, pokrájeným na kostičky. Postupně přilévejte vodu a co nejrychleji zpracujte těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět a těsto lepit. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
  • Mezitím připravte náplň: rebarboru nakrájejte na kousky, dejte do pekáčku, smíchejte se 2 lžícemi třtinového cukru a dejte péct na 180°C přibližně na 15 minut. Rebarboru nechte vychladnout a pokud pustí hodně šťávy, nechte na cedníku okapat. 
  • Jahody pokrájejte (na čtvrtky, půlky, prostě podle velikosti :) a smíchejte s vychladlou rebarborou. Přidejte strouhanku, přibližně 2 lžíce. Řiďte se tím, jak je směs řídká. 
  • Těsto rozdělte na poloviny a každou půlku rozválejte na placku o něco větší než je koláčová forma. Jednu část rozváleného těsta dejte do formy, přebytečné okraje seřízněte. Na těsto dejte jahodovo-rebarborovou náplň. Okraje těsta ohrňte dovnitř a koláč překryjte druhou půlkou těsta. Nejlíp to půjde tak, když si rozválené těsto lehce natočíte na váleček a takto přenesete na koláč (viz.fotky pod receptem)
  • Přebytečné okraje ořízněte a po obvodu spojte pomocí vidličky. Pečte na 180°C přibližně 30 minut. 
Jsou tam i borůvky, vidíte dobře. Prostě jsem měla zbytek, tak jsem ho přidala do náplně :)

Rozválené těsto...

...a těsto zlehka natočené na váleček. Takhle ho nejlépe přenesete do formy:

Přebytečné těsto seřízněte a okraje přehněte dovnitř:

A koláč překryjte druhou částí těsta:

Přebytečné těsto seřízněte a okraje spojte pomocí vidličky:

Koláč před upečením:



Žádné komentáře :

Okomentovat