14 května 2015

RIZOTO S LOSOSEM A HRÁŠKEM


Letošní Food Revolution Day připadá už na tento pátek, 15.května.


A co to vlastně Food revolution day je? Celosvětová kampaň zaměřená na propagaci dobrého, čerstvého jídla. Jamie Oliver chce svými kuchařkami inspirovat rodiny k domácímu vaření.
Zájem o jídlo chce vzbudit už u dětí, aby pochopily, odkud jídlo pochází, jak ho nejlépe připravit a jak takové jídlo ovlivňuje jejich zdraví.

Zapojit se můžete i vy..Více o Food Revolution Day se dozvíte ZDE.

A teď už k vaření. K příležitosti Food Revolution Day jsem dostala možnost, vyzkoušet novou kuchařku od Jamieho studentky Kerryan Dunlop MOJE RODINNÁ KUCHAŘKA. 
Knížka se bude líbit všem, kdo mají rádi jednoduchá jídla z dostupných surovin, rychle hotová, ale s nápadem a skvělou chutí. Knížka je rozdělena do pěti kapitol. Snídaně, Svačinky & rychlovky, Vaření ve velkém, Čas na večeři a Přílohy.

Jako ochutnávku z kuchařky jsem pro vás vybrala recept na

RIZOTO S LOSOSEM A HRÁŠKEM
4-6 porcí
150g zmraženého hrášku
1 litr zeleninového vývaru
400g lososa
1 pórek
2 stroužky česneku
1 malá cibule
1 lžíce olivového oleje
3 snítky tymiánu (odrhnuté lístky)
250g rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
1 lžíce másla
kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu
1/2 svazku hladkolisté petržele
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
  • Hrášek dejte do cedníku a přelijte ho vroucí vodou, aby rozmrzl. Dejte ho stranou. Vývar dejte do hrnce, přiveďte do mírného varu, vložte do něj lososa a na středním plameni ho mírně pošírujte asi 12 minut.
  • Mezitím nadrobno nakrájejte pórek, česnek a cibuli a dejte je s olejem a lístky tymiánu do silnostěnného hrnce na střední plamen. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezvláční, ale nezačne se ještě zabarvovat, pak přidejte rýži a dobře promíchejte. Děrovanou naběračkou vyndejte z vývaru lososa a nechce ho stranou na talíři. K rýži postupně po naběračkách přilévejte vývar. Vždy počkejte, až se vsákne a přilijte další naběračku. Stále míchejte. Vývar přilévejte asi 20 minut nebo dokud nebude rýže uvařená. Je možné, že nebudete potřebovat všechen vývar (podle kuchařky), ale já ho potřebovala všechen :)
  • Jakmile bude mít rizoto tu správnou, krémovou konzistenci, sundejte kastrol z plamene, přidejte na kousky nakrájené rybí maso, hrášek, máslo a citronovou kůru a podle své chuti zakápněte citronovou šťávou. přidejte posekané listy petržele, podle chuti osolte a opepřete a dobře zamíchejte. kastrol přikryjte pokličkou a nechte 2 minuty odpočívat.
DOBROU CHUŤ !!!





Znáte Jamieho kuchařky? 
 kuchařky z http://www.mldpublishing.cz








Žádné komentáře :

Okomentovat